אבץ פיקולינט, אבץ גלוקונט, אבץ ציטראט ו- אבץ ביסגליצינאט
המכוער:
אבץ פיקולינט
אבץ פיקולינט (Zinc Picolinate) גורר פחות תופעות לוואי בהשוואה לאבץ גלוקונט, אך מחקרים העידו על כך שסוג זה של אבץ מזיק לכבד, ואף גורר סרטן!
על כן בגרמניה מכירתו אסורה. גם איגוד הרופאים והמנתחים האמריקאי (AAPS) ממליץ שלא להשתמש באבץ פיקולינט, בין היתר במדריך לטיפול בית.
אבץ פיקולינט תופעות לוואי: בחילות, הקאות וסחרחורות הן מבין תופעות הלוואי האופייניות לאבץ. אך אבץ פיקולינט (בדומה לאבץ ביסגליצינאט), דווקא אינו גורר ריבוי תופעות לוואי. ההיפך מכך, הוא אחד משני סוגי האבץ שגוררים פחות תופעות לוואי. הבעיה עם אבץ פיקולינט לא בתופעות הלוואי שלו אלא בפוטנציאל שלו לגרור נזקים משמעותיים כגון פגיעה בכבד, חשד לכך שהוא מסרט, ועוד - כפי שהצגנו בלינקים למעלה.יתרונות: אינו גורם לתופעות לוואי רבות
חסרונות: בעל פוטנציאל להזיק לבריאות באופן קיצוני
הרע:
אבץ גלוקונט
אבץ גלוקונט (Zinc Gluconate) הוא אבץ שנקשר בתהליך ייצורו לחד-הסוכר גלוקוז (Glucose). אבץ גלוקונט כנראה הכי פופולרי בארץ בסוכריות למציצה.
תופעות לוואי: לצערנו אבץ גלוקונט ידוע גם בפופולאריות הרבה של תופעות הלוואי להן הוא גורם, ובעיקרן בחילות והקאות.
ספיגה: הספיגה של אבץ גלוקונט אינה ידועה כטובה מאוד, וזוהי כנראה גם אחת הסיבות לתופעות הלוואי הרבות להן הוא גורם.
יתרונות: זול, זמין בסוכריות למציצה
חסרונות: ריבוי תופעות לוואי. לא ידוע האם מומלץ לסוכרתיים.
טוב:
אבץ ציטראט
אבץ ציטראט (Zinc Citrate) הוא אבץ שנקשר בתהליך ייצורו לחומצת לימון (Citric Acid). בעבר חומצת לימון הייתה מופקת מלימון, אך כיום היא אינה טבעית ואין בה לימון. היא מופקת מפרמנטציית סוכר.
ספיגה: אבץ ציטראט נחשב לבעל ספיגה טובה ביחס לאבץ גלוקונט או אבץ סולפט, אך פחותה ביחס לסוגי האבץ הטובים יותר כגון אבץ פיקולינט וכמובן אבץ ביסגליצינאט.
יתרונות: לא יקר, ספיגה בסדר
חסרונות: מבוסס על חומצת לימון שאינה טבעית שמופקת באופן לא טבעי מסוכר. ספק האם מתאים לסוכרתיים. ספיגה בינונית. גורם לתופעות לוואי במיוחד במינון גבוהה., לא עובר את מחסום הדם-מוח.
הטוב:
אבץ גליצינאט
אבץ גליצינט או ביסגליצינט (Zinc Bisglycinate) נקשר בתהליך ייצורו עם חומצת האמינו גליצין (Glycine) ביחס של 1:2,ומכאן שמו Zinc Bisglycinate: ביס=שניים, גליצינאט=קשור לגליצין.
זהו הסוג הטוב ביותר של אבץ: הוא נספג מצוין, וכן בעל הפוטנציאל לעבור את מחסום הדם-מוח. לא מוסיפים לו סוכר בתהליך הייצור אל להיפך. הוא קשור עם חומצת האמינו גליצין, ו"יורש" את סגולותיה.
ספיגה: הספיגה של אבץ גליצינט מעולה, והוא כנראה גם עובר את מחסום הדם-מוח מהסיבה שהוא קשור בחומצת האמינו גליצין - ממנה הוא גם יורש סגולות סגולות נוספות.
חסרונות: יקר.
יתרונות: נספג מצוין, מינימום תופעות לוואי, מורכב עם חומצת האמינו גליצין, בעל הפוטנציאל לעבור את מחסום הדם-מוח, מתאים לצריכה במינון נמוך או גבוהה כאחד.
איזה אבץ הכי טוב!?
(אבץ ביסגליצינאט, אבץ ציטראט, אבץ גלוקונאט, אבץ פיקולינט, אבץ סולפט)
אבץ גליצינאט הוא סוג האבץ הטוב ביותר: הוא נספג מצוין, ואינו גורר ריבוי תופעות לוואי כגון בחילות והקאות, כפי שגוררים אבץ ציטראט או אבץ גלוקונט (או אבץ סולפט), שספיגתם נחותה בהרבה.
אבץ גליצינאט קשור לחומצת האמינו גליצין, והוא "יורש" את סגולותיה הרבות. זאת בניגוד לסוגי האבץ האחרים שקשורים עם "סתם חומר" לא איכותי כגון סוכר או גלוקוז. את השיא שבר אבץ פיקולינט. אבץ זה קשור עם חומצה פיקולינית מזיקה, ומחקרים אף מציגים שהוא מסרטן, מזיק לכבד ושהחומצה הפיקולינית אף קטלנית במינונים גבוהים! בהתאם לכך אבץ פיקולינט גם נאסר למכירה בגרמניה.
בד"ר ויטמין אנו מציעים מספר תוספי אבץ גליצינאט, ובעיקרם:
- אבץ ביסגליצינאט עם ספירולינה – אבץ מהסוג האיכותי ביותר, כעת במבצע ב- 49 ש"ח בלבד!
- אבץ ביסגליצינאט יונופורי אינזימטי – מבוסס על חוד החנית של המחקר והמדע בעולם. מכיל פורמולת יונופורים-אינזימים ייחודית שמכילה קוורצטין, ברומלין, סילימרין ועוד, לספיגה ברמת התא. הוא גם כולל נחושת למניעת חסרים. בנוסף הוא בשחרור מושהה לשיפור הספיגה וצמצום תופעות הלוואי עוד יותר.
אבץ - שאלות ותשובות
סימפטומים אופייניים למחסור באבץ:
- חוש טעם: אבדן חוש הטעם ואבדן התיאבון
- שיער: אבדן שיער
- עור ופצעים: פצעי עור ופצעי עיניים, בעיות בהחלמת פצעים
- התפתחות ומין: התפתחות מואטת בתינוקות, עיכוב בהתפתחות המינית במתבגרים ואימפוטנציה בגברים בוגרים.
- שלשול
מקור: ממשלת ארה"ב, National Institutes of Health
כתוסף תזונה אבץ פופולרי במספר תצורות ובעיקרן:
אבץ פיקולינט (Zinc Picolinate) – אבץ שבתהליך ייצורו קשורים אותו עם חומצה פיקולינית (Picolinic Acid). זהו האבץ הפופולרי ביותר בארץ, למרות שבמחקרים נמצא שהוא מזיק לכבד ואף מסרטן ובהתאם לכך הוא נאסר למכירה בגרמניה.
אבץ גלוקונט (Zinc Gluconate) – אבץ שבתהליך ייצורו קושרים אותו עם נגזרת של חד-הסוכר גלוקוז (Glucose). בדרך כלל בסוכריות מציצה שמכילות אבץ, נמצא אבץ גלוקונט. אבץ גלוקונט ידוע בכך שהוא גורם לתופעות לוואי רבות כגון בחילות, הקאות, ועוד. אבץ ידוע בחשיבותו לחולי סוכרת, ולכן לרגישים לסוכר כדאי לשקול אבץ מסוג אחר כגון ביסגליצינאט.
אבץ ציטראט (Zinc Citrate) הוא אבץ שבתהליך ייצורו קושרים אותו עם חומצת לימון (Citric Acid). פעם החומצה הייתה מיוצרת בתהליך טבעי מלימון, אך כיום אין לימון בחומצת לימון. היא מיוצרת בתהליך שאינו טבעי על-ידי פרנמטציה של סוכר.
אבץ ביסגליצינט (Zinc Bisglycinate) הוא אבץ שבתהליך ייצורו קושרים כל מולקולה של אבץ עם 2 מולקולות של חומצת האמינו גליצין, ומכאן שמו ביסגליצינט: ביס = שתיים, גליצינט = גליצין. בניגוד לאבצים האחרים שנקשרים עם רכיבים "מפוקפקים", חומצת האמינו גליצין ידועה בסגולותיה הרבות. אבץ ביסגליצינט נספג מצוין ואינו גורם לתופעות לוואי רבות.
לכול אחד מסוגי האבץ מאפייני ספיגה שונים, תופעות לוואי אופייניות, כמות גם תועלות והשפעות קצת שונות על הגוף. האבץ הטוב והאיכותי ביותר לדעתנו הוא אבץ ביסגליצינאט. מדוע אבץ ביסגליצינאט הוא האבץ הכי איכותי? מכיוון שספיגתו טובה מאוד מה שמוביל לפחות תופעות לוואי. כמות כן הוא בעל הפוטנציאל לעבור את מחסום הדם-מוח, מהסיבה שהוא קשור לחומצת האמינו גליצין וכך "יורש" את סגולותיה. מכאן שלאבץ ביסגליצינאט הפוטנציאל להועיל במקומות בהם אבצים "רגילים" לא עוזרים. בנוסף, חומצת האמינו גליצין מורישה לאבץ מסגולותיה, וממש לא מדובר בעוד רכיב "בעייתי" כמות סוכר.
ברוח זאת נציין שחברת ד"ר ויטמין מייצרת בימים אלו אבץ ביסגליצינאט מהאיכותיים ביותר בארץ ובכלל (באישור משרד הבריאות) ומצפה להשיק את המוצר ממש בקרוב, בינואר 2023. ניתן להזמינו כבר כעת בדף המוצר כאן.
ככלל אצבע, ניתן לומר שככול שהספיגה טובה יותר, תופעות הלוואי פחותות יותר, ואכן, תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של אבץ – בחילות, הקאות, וכו', פופולריות בעיקר באבץ גלוקונט שספיגתו נחותה
סיבה 1 למחסור באבץ: צריכת תרופות
תרופות שונות מתנגשת עם אבץ וגוררת ירידה בכמות האבץ בגוף. למשל:
- אנטיביוטיקה מסוגים שונים מתנגשת עם אבץ ופוגעת בספיגת האבץ, לרבות אנטיביוטיקות מסוג quinolone או tetracycline כגון:
Cipro®, Achromycin®, Sumycin®
- תרופות משתנות מגבירות את אבדן האבץ בשתן. תרופות משתנות שכאלו כוללות את הסוג Thiazide כגון chlorthalidone שנקרא Hygroton® או את הסוג hydrochlorothiazide כגון Esidrix® and HydroDIURIL®.
סיבה 2 למחסור באבץ: צריכה מינרלים ובעיקרם ברזל
מינרלים שונים נמצאים בתחרות זה עם זה, על הספיגה בגופינו. בעיקר ברזל מתחרה עם אבץ על ספיגתם בגוף. לכן צריכה מוגברת של ברזל (הן ממזון והן בתוסף) עלולה להוביל למחסור באבץ. זאת בדומה לכך שצריכה מוגברת של מגנזיום עלולה לגרור מחסור בסידן, וההיפך. בדומה, צריכה מוגברת של אבץ עלולה לגרור מחסור בברזל וגם בנחושת. מסיבה זו באבץ שפיתחנו, של VitaSol, הוספנו גם נחושת ביסגליצינאט, למניעת מחסור.
סיבה 3 למחסור באבץ: מחלות ספיגה
מחלות ספיגה כגון צליאק, וגם מחלות קלות יותר של מעי דליק למשל, עלולות לפגוע בספיגה דרך מערכת העיכול, וכך לגרור חסרים שונים לרבות מחסור בויטמינם ומינרלים, ובתוך כך גם באבץ. למשל: אצל כ- 15% מחולי הצליאק נמצא מחסור בנחושת, זאת בעוד שמחוסר בנחושת נחשב לנדיר בקרב האוכלוסיה (אם כי לדעתינו זה נובע בין היתר מתת-אבחון). לסיכום הנקודה: מחסור באבץ נגרר בשל מחלות ספיגה או בשל מחלות שקשורות עם דלקות במערכת העיכול. מנגד, אבץ בתוספי תזונה נספג גם במצבים שכאלו. בדומה, גם אצל חולי הצליאק להם היה מחסור בנחושת, תוסף נחושת פתר את הבעיה.
אבץ הוא מינרל חיוני שלוקח חלק בפעולותיהן של שלל מערכות בגוף. כלומר: הוא מוכר על-ידי מערכת הבריאות כמינרל שגופינו אינו יודע לייצר לבדו, והוא בעל תפקידים חיוניים למערכות השונות של הגוף.
לדאבונינו, בישראל לפי חוק, אסור לייחס סגולות רפואיות לתוסף תזונה! כלומר: אם נאמר שאבץ או ויטמין C מחזקים את מערכת החיסון – כנראה שנעבור על החוק ולכן איננו אומרים זאת! עם זאת, מותר לנו להציג את התופעות המרכזיות שנובעות ממחסור באבץ. וברור הרי, שככול שיש מחסור באבץ, תוסף אבץ איכותי בעל ספיגה טובה, עשוי לעזור "לטפל" באותן הבעיות, שנובעות ממחסור באבץ.
נציין שאבץ הוא נדבח מרכזי בפרוטוקול איגוד הרופאים והמנתחים האמריקאי (AAPS) לטיפול במחלות ויראליות ספציפיות. בדומה, גם הפרוטוקול Millennium-TBI protocol טוען שצריכתו מביאה לירידה משמעותית ב: "תדירות, עוצמה ומשך של זיהומים ויראליים שנתיים, אם בכלל מקבלים אותם" (תרגום חופשי) כאשר אבץ הוא רכיב מפתח בפרוטוקול .
בעוד שנבצר מאיתנו לטעון לסגולות האבץ, לא ניתן להתעלם מהמחקרים הרבים, הידע והפרסומים בתחם, בנוגע לסגולות האבץ הרבות, לרבות בתחום מחלות ויראליות.
הנה שוב הסימפטומים העיקריים שקשורים עם מחסור באבץ:
- חוש טעם: אבדן חוש הטעם ואבדן התיאבון
- שיער: אבדן שיער
- עור ופצעים: פצעי עור ופצעי עיניים, בעיות בהחלמת פצעים
- התפתחות ומין: התפתחות מואטת בתינוקות, עיכוב בהתפתחות המינית במתבגרים ואימפוטנציה בגברים בוגרים.
- שלשול
מקור: ממשלת ארה"ב, National Institutes of Health
אבץ הוא מתכת, יסוד כימי המסומן באותיות Zn. עבור הגוף שלנו אבץ הוא מינרל שניתן לצרוך הן במזון והן מתוספי תזונה. בגוף האדם כ- 2.3 גרם אבץ, בממוצע.
אבץ התפרסם רבות בשנים 2020-2022, במחקרים מדעיים רבים, בשל סגולותיו שקשורות במחלת הקורונה, שלאו בהכרח יש לגביהן קונצנזוס מדעי, אך הנטען לגבי האבץ זכה לפרסום וחשיפה רבים, לרבות על-ידי חוקרים, איגודי רופאים, ורופאים בעלי שם בינלאומי, שטיפלו בנשיאים ושרים ברחבי העולם.
כפי שהסברנו למעלה, אבץ אינו זמין בתוספי תזונה כרכיב עצמאי, אלא רק כשהוא קשור עם רכיב נוסף כגון גלוקוז (אבץ גלוקונט), חומצת לימון (אבץ ציטראט), גליצין (אבץ ביסגליצינאט), ופיקוליניק (אבץ פיקולינט).
לרכיב שהאבץ נקשר אליו למעשה השפעה מרכזית על איכות התוסף, לרבות ספיגתו ותופעות הלוואי.
אבץ פיקולינט נספג יותר טוב בהשוואה לאבץ ציטראט או גלוקונט, אך רופאים רבים מזהירים שאבץ פיקולינט מזיק לבריאות וממליצים שלא לצרוך אותו. על כן בגרמניה אסור למכור אבץ פיקולינט. בדומה, איגוד הרופאים והמנתחים האמריקאי (AAPS) ממליץ שלא להשתמש באבץ פיקולינט.
באופן דומה, ספיגתו של אבץ גלוקונט אינה מדהימה, ועל כן הוא ידוע בתופעות הלוואי האופייניות לרבות בחילות והקאות. אמנם הספיגה של אבץ פיקולינט דווקא נחשבת לטובה, אך בשל פרסומים שאבץ פיקולינט מזיק לכבד ואף גורר סרטן (לינקים למטה), איננו ממליצים עליו. בנוסף, אבץ פיקולינט אינו קשור עם חומצת אמינו ומכך ניתן להסיק שהוא לא עובר את מחסום הדם-מוח.
אבץ ביסגליצינאט נחשב לאבץ בעל ספיגה מעולה, שגורר מינימום תופעות הלוואי והוא גם בעל הפוטנציאל לעבור את מחסום הדם-מוח (בדומה למגנזיום ביסגליצינאט), ולכן הוא הבחירה שלנו.
לסיכום: אבץ פיקולינט הוא אבץ שנחשב לטוב מהסיבה שספיגתו טובה (אם כי הוא כנראה לא עובר את מחסום הדם-מוח) והוא גורר יחסית מעט תופעות לוואי. עם זאת, קיים חשש שהוא גורר פגיעה קשה בבריאות, ומכירתו אף אסורה בגרמניה. מנגד, אבץ ביסגליצינאט נספג מצוין וגם קשור עם חומצת האמינו גליצין כך שהוא "יורש" את סגולותיה. ספיגתו מעולה והוא בעל הפוטנציאל לעבור את מחסום הדם מוח.
לפני שנתייחס לקצובה היומית המומלצת של אבץ, או לקצובה המרבית של משרד הבריאות, נתחיל דווקא מאיזה מינון של אבץ לא כדאי לצרוך: צריכת מינון ממש גבוהה של אבץ (נניח 60 מ"ג ליום), עלולה לגרור תופעות לוואי שהמוכרת שבהן היא עצירות. זאת נוסף לפגיעה בספיגת מינרלים אחרים כגון ברזל, נחושת, ואף סלניום או כרום. מנגד, מינון נמוך מידי לא יביא להשפעה הרצויה. כלומר: לא כדאי לצרוך מינון של 60 מ"ג או יותר של אבץ על בסיס קבוע. בזמן מחלה ישנם מומחים שדווקא כן ממליצים על צריכה גבוהה של אבץ, כמות גם צריכה גבוהה של ויטמין D, ויטמין C, וכו'.
במצב רגיל, בשוטף, נמליץ על צריכת אבץ במינון של 25-40 מ"ג ליום. זהו טווח בטוח מצד אחד (שלא יביא לפגיעה ניכרת בספיגת מינרלים אחרים או לתופעות לוואי), ומספיק גבוהה כדי לתת את האפקט המבוקש. לפי תקנות בריאות הציבור 1997, שפרסם משרד הבריאות, הקצובה המרבית של אבץ היא 50 מ"ג ליום בעוד שהקצובה היומית המומלצת היא 15 מ"ג ליום.
במצב אקוטי כגון בזמן מחלה ויראלית, יש לשקול צריכת מינון גבוהה פי כמה מהמינון היומי שהמלצנו עליו, אך יש לעשות זאת בתיאום עם רופא או יועץ רפואי מתאים, שכן לכותב שורות אלו אין כל הסמכה רפואית ובטח שאין את ההסמכה לתת כל המלצה רפואית כאן.
לרגישים שבינינו, אפילו צריכה של כמוסה אחת במינון גבוהה של נניח 50 מ"ג עלולה לגרור תופעות לוואי כגון בחילות, הקאות, סחרחורות וכו'. במקרה שכזה נמליץ על תוסף במינון נמוך יותר של 20-25 מ"ג לכמוסה. במידה והבעיה לא נפתרת, כדאי לנסות סוג אחר של אבץ. עם זאת נציין שרגישות לאבץ ביסגליצינאט פחות נפוצה גם במינונים גבוהים.
תוסף התזונה אבץ ביסגליצינאט של VitaSol הוא האבץ הכי טוב שנמכר בארץ ואחד הטובים בעולם. נסביר מדוע:
- האבץ הוא מסוג ביסליצינאט, כלומר: ספיגתו טובה מאוד ביחס לסוגי האבץ האחרים (גלוקונט, ציטראט, פיקולינט, פידולינט, וכו'). תופעות הלוואי בגינו מועטות ביחס לסוגי האבץ האחרים שספיגתם בד"כ פחות טובה. בנוסף, אבץ ביסגליצינאט קשור עם חומצת האמינו גליצין, כך שביכולתו "לרשת" את סגולות הגליצין לרבות היכולת לעבור את מחסום הדם-מוח.
- פורמולה ייחודית שכוללת יונופורים (Ionophores): מרכיבים שונים אינם מסוגלים לחדור את ממברנת התאים בגופינו, בשל גודלם או מהסיבה שהם טעונים חשמלית. האבץ בגופינו טעון חשמלית (Zn+2) ואינו מסיס בשומן, ולכן נחסם על-ידי ממברנת התא שלא נותנת לו להיכנס לתוך התא (וכך למנוע שיכפול ויראלי למשל). כדי לחדור לתא, האבץ "נעזר" ביונופורים של אבץ. אלו הם הנשאים (Carriers) שלוקחים את האבץ שנמצא מחוץ לתא, דרך מברנת התא אל תוך התא. כך היונופורים מגדילים את ריכוז האבץ בתוך התאים. מדובר במדע חדש יחסית שעדיין נחקר. אך קיים קונצנזוס ש"אבץ יונופורי" (כלומר: אבץ במצב ZN+1, עם יונופורים שנושאים אותו דרך הממברנה לתוך התא) איכותי ובעל סגולות רבות לאין שיעור בהשוואה לאבץ רגיל, שסובל מספיגה פחותה.
- שחרור מושהה: החומציות שבקיבה היא חלק חיוני במערכת עיכול תקינה. מנגד, כשאנו צורכים תוספי תזונה, אנו רוצים "לעקוף" את הקיבה ולהגיע ישירות למעי שם התוסף נספג. בכוכה של הקיבה לנטרל תוספים, או להגיב בצורה לא טובה מה שגורר תופעות לוואי. שחרור מושהה היא טכנולוגיה שמאפשרת לתוסף למנוע פגיעה בקביה מצד אחד, ובכך לעקוף את תופעות הלוואי שקשורות בקיבה. בו בזמן שחרור מושהה מאפשר לשפר את הגעת התוסף למעי ומכאן שיפור הספיגה (שכן הרכיבים נספגים מהמעי למחזור הדם). תוסף התזונה אבץ של VitaSol הוא בשחרור מושהה.
- אינזים – ברומלאין / ברומלין: תוסף התזונה אבץ של VitaSol מכיל אינזימי ברומלין, שגם הם נחקרו ונמצאו סינרגיים (עובד בשיתוף וביעילות הדדית) עם "אבץ יונופורי". שילוב האינזימים הללו מביא למיצוי התועלות והסגולות שלשמן האבץ נצרך.
* תוסף האבץ של VitaSol עדיין אינו זמין לרכישה ונמצא בימים אלו על פס הייצור, אנו מצפים להשקת המוצר בינואר 2023.