אבץ - שאלות ותשובות

האם אבץ גורר מחסור בברזל?

כן, אבץ וברזל מתחרים אחד עם השני על הספיגה, וצריכה מוגברת של אחד מהם באה על חשבון האחר. כלומר: צריכה גבוהה של אבץ עלולה לגרור מחסור בברזל, וההיפך.

במזונות רבים בטבע אבץ וברזל מגיעים יחד ביחס של 1:1, כלומר: אותו מינון של ברזל ואבץ, וכך הם נספגים יחד ולא נוצר מצב שהאחד דומיננטי מהאחר, כלומר: כאשר צורכים אבץ וברזל במינונים זהים, נראה שהם לא גוררים מחסור זה בזה.

ככול שנצרך אבץ בתוסף תזונה ללא צריכה של ברזל במינון דומה, הדבר עלול לגרור מחסור בברזל, וההיפך: צריכת ברזל בתוסף תזונה, עלולה לגרור מחסור באבץ.

לכן אנו ממליצים לצרוך אבץ וברזל יחד, ביחס של 1:1. 

למשל: בעת צריכת תוסף אבץ במינון 30 מ"ג, כדאי לצרוך ברזל במינון 30 מ"ג.

האם ברזל גורר מחסור באבץ?

כן, ברזל ואבץ מתחרים אחד עם השני על הספיגה, וצריכה מוגברת של ברזל ממזון או מתוספי תזונה עלולה לגרור מחסור באבץ.

איזה אבץ הכי טוב

האבץ הטוב ביותר הוא אבץ ביסגליצינאט (Zinc Bisglycinate). אבץ זה נקשר בתהליך ייצור לחומצת האמינו גליצין, מה שביא אותו למצב של ספיגה משופרת, מינימום תופעות לוואי, ומינימום תחרות על ספיגת תוספים אחרים, כלומר: אבץ ביסגליצינאט כפי הנראה יגרור מינימום פגיעה בספיגת מינרלים אחרים כגון ברזל ונחושת.

ניתן לרכוש אבץ ביסגליצינאט עם ספירולינה כאן, או אבץ ביסגליצינאט בפורמולה המתקדמת בעולם שכוללת גם נחושת, קוורצטין, ועוד, כאן

עוד על סוגי האבץ השונים לרבות אבץ פיקולינט, אבץ ציטראט ואבץ גלוקונט ניתן לקרוא בכתבה כאן.

האם אבץ ביסגליצינאט גורר מחסור בברזל?

אבץ ביסגליצינאט (Zinc Bisglycinate) ידוע בספיגתו המאוד גבוהה (בדומה לכול המינרלים מסוג ביסגליצינאט). בשל כך הוא פחות מתחרה על הספיגה עם מינרלים אחרים ופחות מפריע להם להיספג. 

כלומר: אבץ ביסגליצינאט פחות מתנגש עם ברזל ופחות גורר מחסור בברזל, בהשוואה לסוגי אבץ אחרים כגון אבץ גלוקונט או אבץ ציטראט.

האם כדאי לצרוך אבץ וברזל ביחד?

כן ולא… נסביר: התשובה לחלק הראשון של השאלה היא כן – כאשר צורכים אבץ כדאי בהחלט לצרוך ברזל (הן במזון והן בתוספי תזונה), וההיפך: כאשר צורכים ברזל כדאי לצרוך אבץ.

עכשיו לשאלה האם כדאי לצרוך אותם יחד? תיאורטית עדיף לצרוך אותם בהפרש של לפחות שעתיים ואף 6 שעות האחד מהשני. אבל בפרקטיקה ייתכן שאנו צורכים גם תרופות או תוספים אחרים שמתנגשים עם אבץ או ברזל או פוגעים בספיגתם, ולכן זה לא תמיד נוח או ריאלי להפריד את האבץ מהברזל, פשוט כי הפרדתם זה מזה תביא לכך שהם יהיו קרובים למשהו אחר שמפריע לספיגתם לא פחות.

מה גם שצריכת אבץ בנפרד וברזל בנפרד יקרה יותר, כרוכה בטירחה רבה יותר וגם בבליעת שתי כמוסות (או שתי טבליות). מדוע זה בעיה? כיוון שבכול כמוסה או טבליה ישנם רכיבים לא פעילים.  כמעט תמיד מדובר ברכיבים סינטטיים שאינם מזינים אותנו אלא ההיפך.

כלומר: יש ייתרונות רבים בצריכת אבץ וברזל יחדיו באותה כמוסה / טבליה, לרבות: נוחות, מחיר, מינימום חומרים לא-פעילים (בהנחה שמדובר בתוסף איכותי), מניעת התנגשויות עם רכיבים אחרים, וכו'. 

בכול מקרה, כאשר מדובר באבץ ביסגליצינאט וברזל ביסגליצינאט, הם פחות מפריעים האחד לשני . כך שהתועלת השולית בצריכת ברזל ואבץ לחוד קטנה מהייתרונות שבכך.

לסיכום: ההחלטה האם לצרוך אבץ וברזל ביחד יחד בתוסף אחד, או להפריד אותם זה מזה, היא החלטה אישית תלויית נסיבות. ככלל אצבע ניתן להמליץ על צריכתם יחד. הרווח בצריכת ברזל ואבץ יחד גדול בהרבה מההפסד השולי והקטן שבכך.

האם אבץ גורר מחסור בנחושת?

כן, צריכה גבוהה של אבץ עלולה לגרור מחסור בנחושת. לכן למי שצורכים אבץ בתוסף באופן קבוע, כדאי לשקול לצרוך תוסף נחושת, או לצרוך אבץ בפורמולה שכוללת נחושת.

האם נחושת חשובה? היכן ניתן ללמוד על על נחושת?

נחושת היא מינרל חיוני וכשמה כן היא – חיונית לתיפקוד התקין של גופינו. נחושת לוקחת חלק בייצור אנרגיה, בספיגת ברזל ובייצור כדוריות דם אדומות ולבנות, ועוד. 

ניתן ללמוד לעומק על נחושת, סימפטומים למחסור ועוד בכתבת העומק שפרסמנו כאן.

ניתון לרכוש תוסף נחושת ביסגליצינאט עם ספירולינה כאן.

האם צריכת נחושת גוררת מחסור בסלניום?

באופן כללי מינרלים מתחרים זה עם זה על הספיגה. לכן צריכה של מינרל אחד (הן במזון והן בתוסף) עלולה להביא למחסור במינרל אחר. דוגמה לכך היא "המינרלים הגדולים" מגנזיום וסידן שמתחרים זה עם זה על הספיגה (וגם אשלגן מצטרף לחגיגה). כך צריכת מינרל גדול אחד במינון גבוהה, עלולה להביא למחסור בשני, ובעיקר במגנזיום או סידן שגם בלאו הכי חלקים באוכלוסיה סובלים ממחסור קריטי מהם.

בדומה גם "המינרלים הקטנים" מתחרים על הספיגה זה עם זה. מכאן שייתכן שצריכה גבוהה של נחושת תביא למחסור בסלניום, ושצריכה רבה של סלניום תגרור מחסור בכרום או מנגן למשל. לכן אנו ממליצים על תוסף המולטי-מינרל של VitaSol שמכיל 6 מינרלים: ברזל, אבץ, נחושת, סלניום, מנגן וכרום. זה ממש כמות לצרוך 6 תוספים שונים, אבת בתוסף – בכמוסה אחת!

אני אנמי אבל לא מצאו אצלי מחסור באבץ או נחושת

בעוד שברזל בודקים בדם באופן יחסית תדיר, דיי נדיר לעשות בדיקות לאבץ או נחושת. סיבה זו לבדה מסבירה מדוע אין חסרים באבץ או נחושת: פשוט כי לא בודקים. מה גם שהבדיקות לאבץ ונחושת (כמות גם למגנזיום למשל) אינן מהימנות כלל וכלל. עם זאת, ישנה בדיקה שמהווה אינדיקציה טובה לאבץ, אבל רבים לא יודעים לקרוא נכון את בדיקות הדם ולזהות מתוכן מחסור באבץ.

נחושת קשורה בייצור כדוריות דם, ומחסור בנחושת הוא גורם לאנמיה! עוד על  נחושת והסימפטומים שקשורים עם מחסור בנחושת בכתבה כאן.

ניתן לרכוש תוסף נחושת כאן.

מסקנות!

צריכת ברזל עלולה לגרור מחסור באבץ ועל כן לאלו שצורכים ברזל, כדאי לצרוך גם אבץ. ניתן לצרוך ברזל ואבץ יחדיו בתוסף אחד וכך לחסוך בעלויות וגם למזער את כמות החומרים הלא-פעילים.

אנמיה יכולה להיגרם בשל מחסור בנחושת ולא רק בשל מחסור בברזל. לסובלים מאנמיה כדאי לשקול תוסף ברזל שמכיל נחושת כגון B ברזל של ויטסול.

צריכת אבץ עלולה לגרור מחסור בנחושת. גם לצורכי אבץ כדאי לשקול לצרוך נחושת כגון בתוסף האבץ שכולל נחושת

ניתן לצרוך 6 מינרלים קטנים: ברזל, אבץ, נחושת, סלניום, כרום וסלניום יחד בתוסף אחד, מולטי-מינרל, שמספק את כולם!