איזה ויטמין סי הכי טוב?
ולא פחות חשוב - איזה ויטמין C הכי מזיק!?
מ- ויטמין C סינטטי דרך מהונדס גנטית ועד סי ליפוזומלי ננו..

האם ויטמין C טבעי?

ויטמין סי שונה במידה רבה בטבע מזה שמצוי ברוב תוספי התזונה. תוספים רבים מתגאים בכך שהם טבעיים, מופקים מצמחים, וכו'. פעמים רבות מדובר בטעות בתום לב במקרה הטוב, או בהונאה במקרה הרע. נכון למועד כתיבת שורות אלו, לא נתקלנו באף ויטמין C בישראל שהוא טבעי או מופק מצמחים. בטבע אגב, ויטמין C זמין כ- "ערכה" שמגיעה עם רכיבים נוספים שעובדים יחד, כדי לשפר את הספיגה והיעילות. 

בתוספי תזונה הסיפור שונה לגמרי. ברוב הארי של המקרים, תוספיפ של ויטמין C כלל אינם מכילים ויטמין C מהטבע. אז מה כן? ויטמין C בתוספי תזונה מיוצר במעבדה באופן סינטטי, מ- corn dextrose, כאשר המטרה היא ליצור מבנה כימי / מולקולרי שנראה כמות של ויטמין C בטבע. פעמים רבות מדובר בתירס מהונדס גנטית, וכך מתקבל ויטמין C ממש מזיק: סינטטי ומהונדס גנטית.

ויטמין C שמיוצר במעבדה הוא סוג "מסורס" של ויטמין C מהטבע. בטבע ויטמין C הוא חלק ממעטפת שלוקחת חלק בספיגתו ויעילותו, וכוללת: 

RutinBioflavonoids (vitamin P) Factor K, Factor JFactor P Tyrosinase, Ascorbinogen Ascorbic Acid (מקור).

לסיכום הנקודה: ברוב תוספי התזונה בעולם ובכול תוספי התזונה שבדקנו בארץ של ויטמין סי, התוסף כלל אינו מכיל ויטמין סי "אמיתי", אלא רכיב סינטטי, במולקולה שמיוצרת מדקסטורז תירס, ובחלק מהמקרים מדובר ברכיב שעבר הנדסה גנטית!

האם ויטמין C מזיק?

ויטמין C בתוספי תזונה ידוע בכך שהוא מזיק לבריאות בשלל דרכים, לרבות:

  1. מיקרוביום – פגיעה ברובד החיידקים הטובים – החיידקים הפרוביוטיים שבמערכת העיכול! מקור
  2. מחלות לב: עלול לעבות את דפנות עורקי הלב ולגרור מחלות לב. מקור
  3. פגיעה ב- DNA וחמצון. מקור
  4. אבנים בכליות: ויטמין C סינטטי מומר בגוף ל- oxalate, מה שמעלה את הסיכון לאבנים בכליות. מעבר לסוגיה התיאורטית, הנושא נבדק באינספור מחקרים בעולם ונראה שהסיכון לאבנים בכליות גדל משמעותית מאוד בקרב צרכני מינון גבוהה של ויטמין C.
  5. תופעות לוואי שקשורות עם מערכת העיכול כתוצאה מהחומציות של L-Ascorbic Acid, או כתוצאה מהמינרלים הלא-איכותיים שמנטרלים את החומציות שלו כגון Calcium-Ascorbate (סידן) או Sodium-Ascorbate (נתרן).
מעבר לכך, ניתן להסיק שויטמין C "יורש" מהתירס המהונדס גנטית את שלל הנזקים שהתירס גורר, שהם רבים ומוכרים.

האם ויטמין C ליפוזומלי מומלץ?

ויטמין C ליפוזומלי הוא ויטמין C סינטטי, שייתכן שגם הוא מבוסס על תירס שעבר הנדסה גנטית. הוא אמור להיספג טוב יותר, אבל לא פעם הוא רק מוסיף חטא על פשע בתרכובת מזיקה עוד יותר. יתרה מכך, בארץ לא מצאנו אפילו ויטמין C ליפוזומלי אחד שאנו ממליצים עליו! נסביר. 

ויטמין C ליפוזומלי מגיע ברוב המקרים בתצורת נוזל, ומכיל חומר משמר מזיק שנקרא: אשלגן סורבט (Potassium Sorbate)רכיב שנחשד כמסרטן, שפוגע במערכת הרבייה, כמות גם בהורמון הסקס ועוד. מתי אשלגן סורבט הכי מזיק? כשהוא מגיע יחד עם… כן, ויטמין C (וגם ברזל). אוי…

רוב תוספי הויטמין C בנוזל, מכילים רק כ- 10% ויטמין C ו- 90% רכיבים לא פעילים כגון סוכר על נגזרותיו ואשלגן סורבט. כלומר: במנה אחת יש 4.5 מ"ל של רכיבים לא מועילים (בלשון המעטה) ורק 1/2 גרם של ויטמין C. בזמן מחלה, כשמדובר בצריכה גבוהה של נניח 10 גרם ליום, אז מדובר במינון הזוי של 90 גרם ליום של רכיבים לא פעילים וביניהם לא מעט סוכר, ואשלגן סורבט! 

מעבר לכך, ויטמין C ליפוזומלי של המותג הפופולרי בישראל, אינו עמיד ליותר מ- 60 יום לאחר פתיחתו!

מצאנו גם שיש בארץ ויטמין C ליפוזומלי בכמוסות, אך מדובר במינון זניח של כ- 200 מ"ג לכמוסה, והשאר… ויטמין סי רגיל! לצערינו גם תוספים אלו משווקים בארץ לכאורה בהונאה, כאשר הצרכן מוטעה לחשוב שכול הויטמין סי ליפוזומלי למרות שרק חלקו הקטן ליפוזומלי והשאר סטנדרטי. עצוב.

אם ויטמין סי ליפוזומלי כל כך טוב, אז מדוע נדרש לשים בכמוסה גם סי הרגיל? ולא-פחות חשוב: למה להסתיר ולהטעות את הצרכן ולחשוף את האמת רק באותיות הקטנות שהרוב לא קוראים!?

יש לזכור שישנן שלל תצורות של ויטמין C שספיגתן טובה יותר מהויטמין סי הקלאסי (Ascorbic Acid) כגון:

1. סידן אסקורבט (Calcium Ascorbate)

2. נתרן אסקורבט (Sodium Ascorbate

3. פורמולת Ester-C, מבוססת על סידן אסקרובט בתוספת רכיבים צמחיים 

4. ויטמין סי VitaSOl, מבוסס על סידן אסקרובט עם מידה משמעותית יותר של רכיבים צמחיים, בשחרור מושהה, וללא רכיבים לא-פעילים.

ועוד… 

כל התצורות הללו סינטטיות גם כן! להמוצרים הטובים בקטגוריה מכילים פורמולות  צמחיות מתקדמו, ואינם מכילים רכיבים לא-פעילים. 

האם ויטמין סי ליפוזומלי טוב יותר מויטמין סי בפורמולה מתקדמת כגון Ester-C או ויטסול? קרוב לוודא שלא. ואכן, המחקרים שראינו משווים ויטמין סי ליפוזומלי עם ויטמין סי הכי פרמיטיבי שיש. מעולם לא ראינו השוואה שלו עם פורמולה מתקדמת.

האם ויטמין C ננו מומלץ?

תחום הננו הוא תחום חדש יחסית שכמות המחקר לגביו מוגבלת. בדומה לליפוזומל, אין בחוק הגדרה מדויקת למה זה ננו. אין קריטריונים שעמידה בהם מתירה את תיאור התוסף כננו. אגב, הנ"ל נכון גם לגבי ליפוזמלי.

באופן כללי, ננו אינו תחום מומחיות שלנו, וכאמור, המחקר בתחום מצומצם. 

ככלל, הרעיון של ננו הוא לייצר חלקיקים קטנים עד כדי כך שהם חודרים את ממברנת התא בגופינו. לדעתנו זה רעיון יותר טוב כאשר מדובר ברכיבים טבעיים. אבל להביא לספיגה "בכפייה" של רכיב סינטטי (ויטמין סי) כאשר הטכנולוגיה עוקפת את יכולת הגוף למנוע את הספיגה? אולי זה רעיון טוב, אולי לא. אנחנו לא יודעים.

נאמר לזכות הננו שמרבית תוספי הננו שנחשפנו אליהם בנוזל בארץ, אינם נגועים בבעיה של הליפוזומליים בנוזל ואינם מכילים אשלגן סורבאט. ואינם מכילים כל כך הרבה רכיבים לא פעילים מזיקים כמות שיש בליפוזומלי. 

ויטמין סי Ascorbic Acid

אסקורביק אסיד הוא שמו של ויטמין C "רגיל". הוא אותו ויטמין C שדיברנו עליו תחילה: הוא סינטטי, מיוצר במעבדה, וייתכן שאף מהונדס גנטית. הוא לא ויטמין C "אמיתי" מהטבע אלא חיקוי מולקולרי "מסורס" של ויטמין C טבעי. חיקוי שאינו מכיל את המעטפת הסינרגית שמכיל ויטמין C בטבע, כפי שהסברנו למעלה.

Ascorbic Acid הוא חומצי, ולכן עלול לגרור תופעות לוואי שקשורות עם חומציות בקיבה. על אחת כמה וכמה כשהוא נצרך במינונים גבוהים. 

אסקורביק אסיד היא התצורה הבסיסית של ויטמין C, שכול התצורות המתקדמות מתבבסות עליה: ליפוזומלי, ננו, וכו'.  

האם ויטמין C מתנגש עם ויטמין B12?

כן, ויטמין סי מתנגש עם ויטמין B12 ומונע את ספיגתו. אפילו צריכה צנועה של 500 מ"ג של ויטמין C יכולה להוביל למחסור בויטמין בי 12!
מקור1 מקור2

האם ויטמין C מתנגש עם פוליק אסיד (ויטמין B9)?

כן, לויטמין C יש אפקט של פגיעה בספיגה גם של ויטמין B9 שנקרא פולאט או פוליק אסיד.

האם ויטמין C מתנגש עם נחושת?

כן, ויטמין סי פוגע בספיגת נחושת. נחושת היא מינרל חיוני בעל תפקידים קריטיים, ולוקחת חלק באיברים ומכלולים רבים בגוף. מחסור בנחושת קשור עם מחלות קשות ואף תמותה הן במבוגרים והן בתינוקות!

הגרפים שלהלן מציגים שצריכת ויטמין C פוגעת בכמות הנחושת בגוף

כיצד ויטמין C פוגע בספגית נחושת

ויטמין C מונע ספיגת נחושת במספר אופנים:

  1. ויטמין סי ממיר את הנחושת מהמצב בו היא נספגת הכי טוב בגוף (Cu+2) למצב בו ספיגתה פחות טובה (Cu+1).
  2. ויטמין סי מונע את ההיקשרות של נחושת למטאלותיון ומעכב או מונע לחלוטין את ספיגתו דרך רירית המעי.

כדי להמחיש את ההבנה התיאורטית, בעולם האמיתי, נציג ניסוי שבוצע בחיות, להן מחסור בנחושת. בניסוי הגדילו את כמות הויטמין C בדיאטה של החיות, מה שגרר את החמרת המחסור בנחושת, ולהתקצרות משך החיים של החיות!

מקור 1, מקור 2, מקור 3

ויטמין C - מסקנות ואפשרויות!

ויטמין C אינו תמים כפי שחשבנו! יש הבדל עצום בין ויטמין C בטבע, לבין הויטמין סי שמציעים רוב תוספי התזונה.

ויטמין סי ליפוזומלי בנוזל נשלל על הסף מהסיבה שהוא מכיל את החומר המשמר אשלגן סורבט. בנוסף הוא מכיל כמות עצומה של רכיבים לא-פעילים (סוכרים וכו'). אנו ממליצים לא לצרוך אף תוסף תזונה עם אשלגן סורבט. במיוחד לא ויטמין סי או ברזל, כיוון שיחד אתם לאשלגן סורבט פוטנציאל נזק גבוהה ביותר!

ויטמין סי ליפוזומלי בכמוסה בארץ מכיל רק כ- 200 מ"ג ליפוזומלי, והשאר C רגיל.

ויטמין סי ננו: טכנולוגיה חדשה, ויחסית "פרוצה" שנראה שאין מאחוריה מספיק מחקר.

עירוי ויטמין C: בניגוד למסרים השיווקיים, לדעתינו עירוי הוא אופציה אחרונה ואינו "סתם עוד טיפולי".

ויטמין C של VitaSol: בעוד שהויטמין סי של ויטסול סינטטי כמות כל האחרים שסקרנו כאן, הוא ייחודי ואיכותי בכך שהוא מכיל פורמולת צמחים סינרגית שכוללת ג'ינג'ר, אלו-פרוקס (בן משפחה של אלו-ורה), ביופלבנואידים שמכילים הספרידין ופקעת ורדים. התוסף בשחרור מושהה, לא-חומצי, ללא רכיבים לא-פעילים (פרט לכמוסה עצמה) ובטח שללא אשלגן סורבט או סוכרים על סוגיהם. הפורמולה מבוססת על חזית המדע והמחקר בעולם וכוללת רכיבים שנבחנו בקפידה. 

האם לצרוך ויטמין סי במצב מחלה?

האם כדאי לצרוך ויטמין סי במצבים אקוטיים? לדעתנו התשובה היא חד משמעית כן, ובמינון גבוהה כפי הניתן/מותר. על אחת כמה וכמה בתקופה משוגעת של מגיפות ותופעות לא מוסברות. עם זאת, חשוב לצרוך ויטמין C איכותי כפי הניתן, ועדיף טבעי, אך קשה מאוד למצוא כזה.

האם לצרוך ויטמין סי קבוע?

המלצות וסיכומים – האם כדאי לצרוך ויטמין C באופן קבוע?

  1. כן, כדאי לצרוך ויטמין סי באופן קבוע, כשמדובר במזון בריא כגון פלפל אדום או קיווי.
  2. כן, כדאי לצרוך ויטמין C באופן קבוע, מתוסף שמכיל ויטמין C טבעי (שאינו נמצא בארץ למיטב ידיעתנו וגם נדיר למצוא בחו"ל).
  3. איננו ממליצים על צריכת ויטמין סי סינטטי במינון גבוהה בשוטף, אלא רק כשיש סיבה קונקרטית.
  4. בכול מקרה, יש להימנע מויטמין C מהונדס גנטית.

אילו מזונות עשירים בויטמין סי

להלן מזונות מהעשירים ביותר בויטמין C, בסדר יורד: פלפל צהוב או אדום, גויאבה, לימון וליים, תותים, פאפיה, ברוקולי, קייל, אשכולית, תפוז וקיווי. האם כדאי לצרוך אותם? לדעתנו וודאי שכן! ברוקולי הוא מזון-על, ופאפיה היא תענוג (למי שאוהב את הטעם…).

האם ויטמין סי בעייתי יותר מויטמינים אחרים סינטטיים?

בעוד שישנם לא מעט ויטמינים סינטטיים בשוק, ויטמין סי ייחודי בכך שהוא נצטרך בכמויות גבוהות לאין שיעור מויטמינים אחרים!

ויטמין סי נהוג לצרוך לפחות במינון של 500 מ"ג או 1,000 מ"ג ליום. כעת נשווה אל מול ויטמינים אחרים:

  1. ויטמין B12 – נהוג לצרוך 500 – 1,000 מק"ג ליום.
  2. ויטמין D3 – נהוג לצרוך 25 מק"ג (1,000 יחב"ל) עד 10,000 יחב"ל ליום (250 מק"ג). 
  3. ויטמין K2 – נהוג לצרוך 100 – 200 מק"ג ליום

כלומר: אנו צורכים כמות של ויטמין סי שהיא פי 1,000 או 2,000 גבוהה משל ויטמינים פופולריים אחרים! באופן טבעי, ככול שאנו מכניסים לגוף יותר ממשהו, חשוב יותר שיהיה איכותי….