כרום - סוכרת, הרזיה, ומה שביניהם

כרום - המדריך המלא: מה, למה וכמה!?

סגולות כרום, שימושים, חסרים, מינונים, מזונות עשירים בכרום, ועוד!

מה זה כרום?

כרום (באנגלית: Chromium) הוא מתכת, אלמנט כימי מספר 24. בגוף האדם כרום הוא מינרל חיוני שקשור עם אינסולין וסוכרת. למרות שהמכניזם לא מובן למדע, קיים קונצנזוס שכרום מחזק את פעולת האינסולין. בדומה, מחסור בכרום גורם לסוכרת ולתנגודת אינסולין (מקור).

המחקר הנ"ל מלמד שכרום "דיאטתי" ומקדם ירידה במשקל. זאת מכך שהוא מוריד את רמות הרעב, את התשוקה לשומנים, את סך צריכת המזון וייתכן שאף משפיע במוח על ויסות רעב. באופן מפתיע נוטים להאמין שכרום הוא גם אנטי-אוקסידנט. 

Twitter
Chromium

כרום בגופינו

כרום לוקח חלק בחילוף חומרים של פחמימה, חומצות שומן וחלבון.

כרום נמצא בגופינו בכבד, טחול, ברקמות הרכות ובעצמות. ניתן להניח מכך שכרום בעל השפעה ישירה על תפקודי איברים אלו, לרבות פגיעה בתפקוד התקין בעת מחסור, ותיקון הפגיעה עם השלמת החסרים התזונתיים. 

ספגית כרום

כרום - ספיגה

ספיגת כרום ממזון נמוכה מאוד: בין 0.4% ל- 2.5%. ככול שצורכים פחות כרום (נניח 10 מק"ג ליום), ספיגתו גבוהה יותר , ונוטה יותר לכיוון ה- 2%. מנגד, ככול שצורכים יותר כרום (נניח 40 מק"ג ליום), ספיגתו נמוכה יותר ונוטה לכיוון ה- 0.4%.

ספיגת כרום מתוספי תזונה רגילים (כגון כרום פיקולינט, כרום סולפאט, וכו'), נמוכה עוד יותר ועומדת על בין 0.4% ל- 1.4%! עם זאת, אנו מצפים שספיגתו של כרום שמופק מפיטריית Saccharomyces Cerevisiae והוא Organically Bound, תהיה גבוהה משמעותית! הדבר אף מקבל סימוכין במחקר שבוצע בחיות ומציג יעילות של כרום Organically Bound, לעומת חוסר יעילות של כרום רגיל (Inorganic) (מקור).

תרופות לעודף חומציות בקיבה כמות גם פיטאטים (phytate), פוגעים בספיגת כרום. 

אוקסלטים נמצאו כמשפרי ספיגת כרום במחקרים שונים, וכפוגעים בספיגתו במחקרים, אז מהי האמת?

ויטמין C משפר את ספיגתם של רוב המינרלים, כמות גם ספיגת כרום. ככול שאוקסלטים הם משפרי ספיגת כרום אז זו אולי אחת הסיבות שויטמין C משפר ספיגת כרום.  עם זאת, ככלל אנו נגד ויטמין C בשוטף כיוון שבתוספי תזונה הוא סינטטי ועלול לגרור נזקים. עוד על נזקי ויטמין C בכתבתינו כאן.

גם אספירין משפר ספיגת כרום, וגם חומצות אמינו משפרות ספיגת כרום (מקור1, מקור2).

ככלל מינרלים פוגעים בספיגה זה של זה, וואכן נמצא שאבץ עלולים לפגוע בספיגת כרום (מקור) ובדומה מחסור באבץ משפר ספגית כרום (מקור).

עם זאת, מינרלים גם עובדים יחדיו ולוקחים יחד חלק במערכות שונות בגוף. למשל, במחקר הזה מצאו שכרום ומגנזיום יחד מורידים את העמידות לאינסולין במידה רבה יותר מאשר כרום לבדו.

כרום - רמה בדם

כיצד ניתן למדוד רמות כרום בגוף?

ניתן למדוד רמת כרום באמצעות הבדיקות הבאות:

  • בדיקת שתן
  • בדיקת שיער
  • בדיקת זיעה
  • בדיקת דם
  • בדיקת ציפורניים

עם זאת, מעולם לא טרחו במערכות הבריאות לגבש דרך סטנדרטית לאבחן רמת כרום בגוף או מחסור בכרום. כך שבפועל לא ניתן לאבחן מחסור בכרום כיוון שאין בדיוק טווח תקין או מה. 

לסיכום: לא קיימת בדיקה לאבחון חסרים בכרום.
תוסף כרום

כרום - תוסף תזונה

תוספי תזונה של כרום קיימיםן במספר תצורות ובעיקרן:

  • כרום Organically Bound: קשור אורגנית לפיטריית  ה"פרוביוטית" Saccharomyces Cerevisiae. תצורה ייחודית של כרום נחשבת לאיכותית והטובה ביותר. בתצורה זו הפיטרייה הפרוביוטית "אוכלת" את הכרום  עליו היא גדלה, בדומה לכך שצמח סופח כרום מהאדמה עליה הוא גדל. כך מתקבל כרום בתצורה ייחודית שאינה "Inorganic". להיפך: הכרום קשור אורגנית לפיטרייה ומגיע לגוף במצב טבעי, בדומה למזון צמחי. על כן הוא בעל פוטצניאל ספיגה גבוהה בהרבה. בנוסף, הוא מכיל את הסגולות הייחודיות של הפיטרייה עליה הוא גדל (Saccharomyces Cerevisiae). ככלל, מינרלים מבוססי Saccharomyces Cerevisiae הם האיכותיים מסוגם, וראינו זאת גם במקרה של סלניום שאף קיבל claim רשמי מה- FDA בנוגע לסרטן (מקור1, מקור2, מקור3).
  • כרום פיקולינט: מופק על-ידי קשירת כרום עם חומצה פיקוליניטית, שבמינונים גבוהים היא רעילה. כרום פיקולינט גורר מספר תופעות לוואי, ויש גם חשש שהוא עלול לגרור השפעות שליליות בטווח רחוק (מקור1, מקור2)!
  • כרום כלוריד: ספיגתו נמוכה מאוד ועומדת על כ- 0.4%. ככלל, מינרלים מסוג כלוריד ידועים בספיגתם הנמוכה כמות גם בריבוי תופעות הלוואי.
  • כרום ניקוטינאט: מופק על-ידי קשירת כרום עם ניאצין (ויטמין B3). קיים חשש שהוא אינו מתאים לסובלים ממחלות ובעיות רפואיות – וזהו בדיוק הקהל שצורך כרום. 
  • כרום פוליניקוטינאט 
  • כרום היסטידינאט 
  • ועוד. 

ספיגת כרום בתוספי תזונה נעה בין 0.4% לכרום כלוריד (שידוע כתצורה גרועה של מינרלים), ל- 1.2% עבור כרום פיקולינאט (מקור). אין מידע ברור לגבי ספיגתו של כרום Organically Bound, אך ממחקרים ראינו שהוא השפיע במקומות שכרום Inorganic לא השפיע, כגון במחקר הזה.

מד סוכר בדם

סימפטומים למחסור בכרום

מחקרים קשרו מחסור בכרום לסימפטומים הבאים:

  1. אי סבילות לגלוקוז 
  2. גליקוזוריה
  3. היפרגליקמיה
  4. רעב והשתוקקות למזון שומני
  5. בעיות מטבוליות 
  6. בעיות נוירולוגיות
  7. ירידה בלתי מוסברת במשקל
  8. נוירופתיה היקפית
  9. בלבול

מקור1, מקור2, מקור3 (כולל התייחסות מפורשת לכך שתוסף הכרום "טיפל" בבעיה). בדומה, באנשים עם תזונה שלא מהמעי (parenteral). הושגה הקלה / הבראת תסמינים עם צריכת כרום בתוספי תזונה.

יחד עם האמור לעיל, באופן רשמי לא גובשו סימפטומים למחסור בכרום, וגם לא דרכים לאבחן מחסור בכרום, כך שמחסור בכרום אינו דבר שניתן לאבחון באופן רשמי.

מזונות שמכילים כרום

אילו מזונות עשירים בכרום

מזונות עשירים בכרום כוללים: מיץ ענבים, בשר חזיר, שמרים תזונתיים, חסה, מיץ תפוזים, בשר בקר, הודו, תפוח עץ עם קליפה, מיץ עגבניות, שעועית ירוקה, ועוד.

מנה של 85 גר' בשר חזיר, אחד המזונות העשירים בכרום, מכילה רק 10% מהקצובה היומית המומלצת. כך שבשביל לקבל מספיק כרום מבשר חזיר, יש לאכול כמות עצומה (וקרוב לוודאי ממש מזיקה), של 850 גרם.

בדומה, כדי לצרוך את כמות הכרום היומית יש לשתות 5 כוסות מיץ ענבים, או כ- 20 כוסות מיץ תפוזים או עגבניות, או לאכול כ- 1.5 ק"ג בשר בקר, או 25 תפוחי עץ עם קליפה או 30 בננות (מקור).

כלומר: מזונות ככלל לא ממש עשירים בכרום. נוסף על כך, ספיגת כרום ממזון עומדת על 0.4% – 2.5% כך שלכול הפחות צריך להכפיל את הכמויות שכתובות למעלה פי 40. 

מתוך הנ"ל לא ברור לנו כיצד ניתן להגיע לרמות הכרום הדרושות באמצעות מזון, ואולי איננו מבינים משהו נכון.

כרום - מזונות מעובדים וחיים

מזונות חיים, מעובדים ומה שביניהם

פעם היה ניתן לומר שמזון כלשהו עשיר במרכיב כלשהו, למשל: שאגוזי ברזיל עשירים בסלניום, או שמספיק לאכול 3 אגוזים ליום כדי לקבל את מנת  הסלניום היומית. אך יש האומרים שאגוזי סלניום שגדלו על אדמה לא איכותית, כלל אינם מכילים סלניום! 

לכול הפחות, לא ניתן יותר לומר שמזון כלשהו מכיל רמה מסוימת של ערכים תזונתיים. נסביר:

רמת המינרלים במזונות ובגידולים שונים, מושפעת ישירות מאיכות הגידול, מכמות המינרלים באדמה, איכות המים שמשמשים להשקיה, ועוד. 

כמדובר במזון שאינו מן חי, אז הערך התזונתי שבו מושפע עוד יותר מאופן הבישול / עיבוד / ייצור. 

למשל, בשיבולת שועל נמדדו פערים של פי 50 (!) ברמת הכרום שהיא מכילה, בהתאם למוצר הספציפי ולאופן ייצורו! (מקור)

סוכרת - מדידת סוכר

סוכרת

לדברי ה- NIH (גוף בריאות מטעם ממשלת ארה"ב), צריכת כרום בתוסף תזונה עשוי להגביר רגישות לאינסולין. כמות גם להוריד רמת סוכר בדם.

במחקר משמעותי משנת 1997, חולי סוכרת סוג 2 קיבלו כרום במינונים שונים, ללא שינוי באורח החיים שלהם (תזונה או תרופות). ערכי האינסולין השתפרו מאוד בתוך 2-4 חודשים. גם ערכי ה- HbA1c השתפרו משמעותית בתוך חודשיים בלבד (!). בדומה, גם ערכי הכולסטרול בדם ירדו, בקרב מי מהקבוצות. 

בסיכום המחקר החוקרים כתבו (תרגום חופשי): "נתונים אלה מוכיחים כי לתוספת כרום היו השפעות מועילות משמעותיות על ערכי HbA1c, גלוקוז, אינסולין וכולסטרול בנבדקים עם סוכרת מסוג 2".

בדומה, לפי אינספור מחקרים נוספים, כרום הוריד במידה כזו או אחרת את רמות הגלוקוז וה-HbA1c בצום, אצל אנשים עם סוכרת. מחקרים אחרים דווקא לא מצאו שלכרום קיימות סגולות ביחס לסוגיות אלו. עם זאת, נראה שקיים קונצנזוס מדעי לפיו כרום קשור עם סוכרת, סוכר, גלוקוז, אינסולין וכו', ועל כן הוא מינרל חיוני.

מחקרים שונים מצאו שקבוצות שונות באוכלוסיה ירוויחו משמעותית מצריכת כרום בתוסף תזונה, לעומת קבוצות אחרות שכרום לא ישפיע עליהן (מקור). במחקר צריכת כרום לא השפיע על חלק מהמשתתפים. בו בזמן, על חלק אחר מהמשתתפים, צריכת כרום בתוסף הביאה לרגישות נמוכה יותר לאינסולין במידה ניכרת (כמות גם השפעה על רמות גלוקוז בצום ורמות HbA1c).

לסיכום: כרום עשוי לעזור במידה ניכרת לקבוצות או אנשים שונים באוכלוסייה, גם שאין אפשרות לנבא מיהם. במצב שכזה, למה לא לנסות לצרוך כרום ולבחון באופן אישי האם הכרום עוזר עם רמות הגלוקוז / רגישות לאינסולין / כמות ה- HbA1c וכולסטרול?

ירידה במשקל (מבוססת מדע)

מבוא: ירידה במשקל באמצעות תוספי תזונה מתאפשרת על-ידי 4 "שיטות" או דרכי פעולה של הגוף:

  1. חסימת ספיגת השומן והפחמימה
  2. המרצה והגברת ייצור החום (תרמוגנזה)
  3. האצת חילוף החומרים ושיפור הרכב הגוף
  4. דיכוי תיאבון והבאה לתחושת מלאות

כרום תורם לירידה במשקל באמצעות מספר מכניזמים:

המחקר הנ"ל מציג שצריכת כרום הוריד את צריכת המזון, את תחושת הרעב, ואת התשוקה למזונות שומניים, וכן תרם לירידה במשקל. מסקנת החוקרים היא שכרום משפיע על וויסות הרעב בגוף, על-ידי השפעה ישירה על המוח.

שני הגרפים הבאים מציגים שצריכת כרום למשך 8 שבועות הביא לירידה בצריכה יומית של כ- 400 קלוריות ליום,  כ- 300 קלוריות ירידה ביחס לקבוצת הפלסבו! הגרף השני מציג בירוק את הירידה בצריכה היומית בגרמים ביחס לקבוצת הפלסבו בשחור.

צריכת פחות מזון בשל כרום צריכת פחות קלוריות

לפי המקר הבא, כרום הוכח כמשפר את הרכב הגוף על ידי שמירה על מסת גוף רזה (שריפת שומנים):

ירידה במשקל

אחד המכניזמים שמשמים כרום לצורך ירידה במשקל הוא הגברת פעילות אינסולין, ומכאן הורדת כמות הגלוקוז שמומרת בגוף לשומן שמביאה להגברת סינתזת חלבון ומסת שריר (מקור).

כלומר: כרום פועל באמצעות לפחות 2 מכניזמים שונים לפיהם כדי להביא לירידה במשקל ולשיפור הרכב הגוף. האחד באופן ישיר על-ידי הורדת גלוקוז והשני בעקיפין על-ידי הורדת התיאבון.

בשנת 2019 בוצעה סקירת מחקרית מקיפה של 1,316 משתתפים שסבלו מעודף משקל, וקיבלו בין 200 מק"ג ל- 1,000 מק"ג כרום ליום. קבוצת הכרום ירדו משמעותית יותר במשקל, ב- BMI ובאחוז השומן בגוף, ביחס לקבוצת הפלסבו. התוצאות (ירידה במשקל) היו ניכרות בייחוד בקרב מחקרים בני 12 שבועות בהם ניתן תוסף במינון 400 מק"ג או פחות (מקור1, מקור2).

מחקרים שונים לא מצאו קשר בין כרום לירידה במשקל, והגישה הכללית היא שנדרש מחקר נוסף על-מנת להגיע למסקנות חותכות.

לסיכום: קיים מדע שמגובה במחקרים לא מעטים, לפיו כרום תורם ל:

  1. ירידה במשקל
  2. ירידה ב- BMI
  3. שיפור הרכב הגוף (ירידה בשומן בגוף / באחוז השומן בגוף)
  4. ירידה בתאבון
גם שלא מדובר בהתחייבות, למה לא לנסות!? על אחת כמה וכמה בשיקלול העובדה שכרום הוא תוסף!

האם כרום מונע סוכרת?

"מחקר קטן אחד מצביע על כך שכרום פיקולינט עשוי להפחית את הסיכון לתנגודת לאינסולין, ולכן עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2. עם זאת, ה-FDA מסיק כי קיומו של קשר כזה בין כרום פיקולינט לבין תנגודת לאינסולין או סוכרת מסוג 2 אינו ודאי מאוד". (תרגום חופשי, מקור – FDA)

אנו תוהים: במידה ויש סיכוי וודאי (אבל לא וודאי מאוד) למנוע סוכרת סוג-2 ע"י צריכת כרום בתוסף תזונה, האם לא עדיף פשוט לקחת? מעבר לכך, מה הבעיה לעשות מחקר נוסף? אנחנו מתנדבים לספק תוספי תזונה כרום למחקר בנושא!

כרום וסוגיות רפואיות נוספות

מחקרים לא מעטים בדקו את הקשר בין כרום לסוגיות רפואיות שונות. למשל:

תסמונת מטבולית (Metabolic Syndrome)

  • תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS)
  • דיסליפידמיה (Dyslipidemia)

המחקר הזה חשף קשר בין רמת הכרום בגוף, לשכיחות של תסמונת מטבולית.

המחקר הזה צריכת כרום בתוסף הביאה לתגובה ניכרת של אינסולין לגלוקוז.

המחקר הזה מצא שתוסף כרום הוריד BMI, הוריד אינסולין בצום, והוריד טסטוסטרון חופשי, בחולי PCOS.

כאן הוצג שצריכת תוסף כרום הורידה במידה רבה Homeostatic Model Assessment-beta-cell function (HOMA-B)

במטה-אנליזה כאן הוצג שצריכת כרום משפרת איזון גליקמי בחולי סוכרת. בנוסף, תוסף כרום עשוי להוריד את רמות הטריגליצרידים ורמות HDL-C.

סקירת המחקרים הנ"ל מצאה שתוסף כרום בתוסף הפחיתה את:
  • רמות הגלוקוז בדם בצום
  • המוגלובין A1c
  • טריגליצירידים
כרום גם הגביר רמות כולסטרול מסוג HDL.
 
לסיכום: מחקרים רבים מציגים שתוסף כרום קשור עם שיפור סוגיות שקשורות בגלוקוז, סוכרת, כולסטרול HDL, טריגליצירידים, HbA1c ועוד. נראה שלפחות לקבוצות שונות באוכלוסיה, לכרום יכולת לספק ערך מוסף עצום בסוגיות שנבחנו.

עודף כרום

בישראל כמות גם בארה"ב, לא פורמסה קצובה מרבית לכרום. זאת מהסיבה שה- FNB (מועצת המזון ותזונה האמריקאית) לא מצאה קשר בין צריכת כרום אפילו במינון גבוהה (לרבות בתוספי תזונה), לתופעות לוואי. 

אנשים שסובלים מבעיות בריאותיות משמעותיות בכליות או בכבד חשופים יותר לתופעות לוואי מתוספי תזונה באופן כללי, כנראה מהסיבה שהכליות והכבד משמשים את הגוף לצורך איזון רמת רכיבים בגוף והיפטרות מעודפים.

קצובה יומית של כרום וקצובה מרבית

קצובה יומית מומלצת - כרום
קצובה יומית מומלצת - כרום
כרום - קצובה מרבית
כרום - קצובה מרבית

לפי פרסום משרד הבריאות משנת 2019, הקצובה היומית המומלצת של כרום, לנשים בוגרות היא 25/20 מק"ג (בהתאם לגיל). לגברים בוגרים: 35/30 מק"ג (בהתאם לגיל). עם זאת, הצריכה היומית לנשים בהיריון / מניקות גדולה משמעותית ועומדת על 30 / 45 מק"ג, בהתאמה.

הקצובה היומית של כרום לא נקבעה על סמך בדיקות, אבחון חסרים, וגיבוש מהו הטווח התקין מתוך כך. ההיפך מכך. מועצת המזון והתזונה של ארה"ב (FNB) גיבשה את הקצובה היומית המומלצת של כרום לפי ממוצע הצריכה באוכלוסיה "בריאה". אנו תוהים, האם אותה אוכלוסייה "בריאה" אינה סובלת מחסרים תזונתיים כגון בויטמין D, מגנזיום, ברזל וכו'? הרי לפי פרסום קופ"ח מאוחדת, לכ- 85% בישראל מחסור בויטמין D. נתהה: הכיצד ניתן להסיק מאותה אוכלוסייה "בריאה" שאין להם חסרים בכרום?

יתרה מכך, ה- FNB גיבשו את המלצותיהם לאחר שגיבשו הנחת עבודה לפיה הצריכה הממוצעת אינה מספיקה לכלל האוכלוסייה, אלא לצרכים של 97%-98% מתוכה בלבד! אם כך, אז האם ניתן להסיק שהקצובה היומית לא מתאימה / מספיקה ל- 2% מהאוכלוסיה לפחות? ואיך נדע האם אנחנו ביניהם, וסובלים ממחסור בכרום? אולי הדרך היחידה לגלות היא לקחת כרום בתוסף (לתקופה מוגבלת של מספר חודשים), ולבחון האם מתקבל ערך מוסף כגון בכמיהה למזון, בתפקודי סוכר, וכו'.

סוגי כרום

מינרלים קיימים בכול מיני תצורות, כגון קרבונט, אוקסיד, ציטראט, פיקולינט, גליצינאט, כלוריד ועוד. ככלל, רוב התצורות (כגון קרבונט, אוקסיד, כלוריד, סולפט, וכו') מספקות ספיגה נמוכה מאוד וגוררות ריבוי תופעות לוואי. תצורת פיקולינט עשויה מחומצה פיקוליניטית, שבמינונים גבוהים היא רעילה. בעבר אבץ פיקולינט אף יצא מהחוק (!) במקומות שונים בעולם כגון גרמניה. 

כמעט תמיד, התצורה הטובה ביותר של מינרלים היא אחת משתיים:

  • ביסגליצינאט (Bisglycinate): תצורה זו אינה קיימת עם כרום
  • תצורת Organically Bound to Saccharomyces Cerevisiae. בתצורה זו פיטרייה (בדומה לפיטרייה פרוביוטית) אוכלת את המינרל. כך צריכת המינרל היא בדומה לצריכת מזון מהצומח. כפי שהצגנו קודם, בתצורה זו הפיטרייה הפרוביוטית "אוכלת" את הכרום  עליו היא גדלה, בדומה לכך שצמח סופח כרום מהאדמה. כך מתקבל כרום בתצורה ייחודית שאינה "Inorganic". להיפך: הכרום קשור אורגנית לפיטרייה ומגיע לגוף בדומה למצבו של מזון צמחי. על סוג זה של כרום בעל פוטצניאל ספיגה גבוהה בהרבה. בנוסף, הוא מכיל את הסגולות הייחודיות של הפיטרייה עליה הוא גדל (Saccharomyces Cerevisiae).

לסיכום: כרום Organically Bound היא תצורת הכרום הטובה ביותר שקיימת בתוספי תזונה.

מתי הכי טוב לקחת כרום (באיזו שעה)?

לכרום יכול להיותה השפעה על השינה, ולכן עדיף לקחת כרום בתוסף תזונה בבוקר או בשעות מוקדמות יחסית של היום.

התנגשויות בין תרופתיות - כרום

לפי פרסום ה- NIH (ממשלת ארה"ב), כרום משפיע על תרופות שונות כגון אינסולין, מטפורמין, תרופות לסוכרת, ותרופות לבלוטת התריס. עם זאת, הנושא מחוץ לתחום שלנו והמלצתינו היא לבדוק מול רופא.

האם כדאי לקחת כרום?

בריאות

המחקר מלמד שלצריכת כרום בתוספי תזונה פוטנציאל לתת ערך מוסף משמעותי עם סוגיות שונות כגון: סוכרת, ירידה במשקל, כולסטרול, טריגליצירידים, ועוד. המדע מלמד שכרום אינו מסוכן ואף לא נקבעה קצובה מרבית לכרום. 

המשוואה שלנו מציגה פוטנציאל רווח רב, עם סיכון אפסי ומכאן שלדעתינו כדאי לקחת כרום בקרב חולי סוכרת, ואף אולי למניעת סוכרת. ראינו שגם מינרלים נוספים כגול מנגן ונחושת קשורים עם פירוק סוכר / סוכרת. על כן נמליץ על תוסף הכרום שלנו או על המולטי-מינרל שלנו שמכיל 8 מינרלים לרבות מספר מינרלים שקשורים עם סוכרת (כרום, מנגן, נחושת).

תוסף כרום

תוסף מנגן

האם תוסף מנגן מגיע בכדור גדול או קטן? תוסף הכרום שלנו מגיע בכמוסה בגודל קומפקטי. לחלופין ניתן לצרוך כרום כחלק מתוסף המולטי-מינרל שלנו, שמכיל 8 מינרלים לרבות כרום.

גודל טבליה ו- כמוסה

סוכרת וכרום, סיכום

כרום הוא מינרל חיוני שלוקח חלק במערכות שונות בגופינו ובעיקר עם: אינסולין, רמות גלוקוז בצום, סוכרת, HbA1C, טריגליצירידים, כולסטרול, כמות גם עם תחושת הרעב, ותשוקה למזונות שומניים. 

מחסור בכרום קשור עם סוכרת, תנגודת אינסולין, ועוד. 

בכתבה על המינרל מנגן, ראינו שמנגן גם עזר לפירוק גלוקוז, יחד עם כרום.

שכרום יכול לעזור לסוגיות רבות וחשובות כאמור. בארץ אין דרך למדוד או לאבחן מחסור בכרום, כן צריכת כרום בתוסף תזונה אינה מסוכנת. מכאן שלדעתינו, ללא ספק כדאי לחולי סוכרת או לנמצאים בקבוצות סיכון לצרוך כרום בתוסף תזונה!

תוסף הכרום של חברת ד"ר ויטמין הוא הטוב מסוגו. הוא מכיל כרום בתצורת Organically Bound, בשחרור מושהה, וכול פורמולה סינרגית לשיפור הספיגה.

מומלץ לצרוך כרום עם מינרלים נוספים כגון אלו שנחקרו בקשר עם סוכרת (נחושת, אבץ, ברזל, מנגן, וכו'). כך שייתכן שיחד או במקום כרום עדיף לצרוך את ה- מולטי-מינרל שלנו שמכיל 8 מינרלים, לרבות: מנגן, נחושת, כרום, סלניום, אבץ, ברזל , מוליבדן ובורון. לבריאות 🙂