הכול על מנגן: מאוסטאופורוזיס ועד סוכרת

מנגן - מה, למה וכמה!?

הכול על מנגן: סגולות, שימושים, חסרים, מינונים, מזונות עשירים במנגן, ועוד!

מה זה מנגן?

Manganese (Mn)

מנגן (באנגלית: Manganese) הוא מינרל חיוני, כלומר: גופינו אינו יכול לייצרו אך זקוק לו לצורך תפקודו התקין. מנגן נמצא בגופינו בעצמות, במוח, ועוד. הוא לוקח חלק בחילוף חומרים של סוכר (גלוקוז), כולסטרול, פחמימה, וחומצות אמינו (מקור1, מקור2); מנגן גם לוקח חלק בבניית עצם (מקור), במערכת הרבייה ובמערכת החיסון. מנגן גם עובד יחד עם ויטמין K לצורך קרישת דם ו- המוסטטיס (מקור). מחסור במנגן מפחית את צפיפות העצם ואת היווצרות העצם.

אז אם מנגן הוא מינרל כל כך חיוני, איך זה שמעולם לא שמענו עליו כלל!?

Twitter
מנגן - מינרל

היכן מנגן נמצא בגוף?

מנגן נמצא בגופינו באיברים הבאים:

  • עצמות (25%-40%)
  • כבד
  • כיס המרה
  • כליות
  • מוח
מכאן ניתן להסיק שמנגן לוקח חלק בגוף בסוגיות שקשורות עם איברים אלו.
אוסטאופורוזיס- שבר בעצם

אוסטאופורוזיס

מנגן הוא קו-פקטור בבניית עצם. מחקרים בחיות הראו שמחסור במנגן פוגע ביצירת עצם ומפחית את צפיפות המינרלים של העצם (מה שגורר סדקים ונקרא אוסטאופורוזיס).

בדומה, מחקרים גם הראו שצריכת מנגן בתוסף תזונה מגדילה את צפיפות המינרלים של העצם כמות גם את יצירתה! (מקור1מקור2).

המחקרים בחיות שיקפו קשר ישיר בין מחסור במנגן לאוסטאופורוזיס כמות גם שצריכת מנגן יכולה לרפא אוסטאופורוזיס. אם כך, כמה מחקרים בחנו האם צריכת מנגן מרפאת אוסטאופורוזיס בבני אדם!? התשבובה העגומה היא 0. אף מחקר לא בדק זאת, והדבר מעלה תהיה.

בבני אדם כן בוצעו מחקרים בהיקף קטן מאוד,  כדי לבחון את הקשר בין מחסור במנגן לאוסטאופורוזיס, והאמת, שמצאו קשר בחלק מהמחקרים.

המחקר הזה מצא קשר ישיר בין מחסור במנגן לאוסטאופורוזיס. גם המחקר הזה מצא שרמות נמוכות של מנגן בדם יכולות לנבא אוסטאופורוזיס. עם זאת, מחקרים בודדים לא מצאו קשר בין השניים.

לשמחתנו מצאנו מחקר שכן בחן את האם ניתן לשפר את מצב העצמות בחולי אוסטאופורוזיס. במחקר הזה חולי אוסטאופורוזיס קיבלו סידן, מנגן, אבץ ונחושת, למשך שנתיים. האם זה עזר? התשובה היא כן!

צפיפות עצם עמוד השידרה השתפרה בקרב הקבוצה שלקחה סידן, מנגן, אבץ ונחושת בהשוואה לקבוצת הפלסבו!

מסקנות:

  1. המחקרים בחיות וגם חלק מהמחקרים בבני אדם מלמדים שמחסור במנגן קשור עם אוסטאופורוזיס / דלדול עצם / הפחתה ביצירת העצם / הפחתת המינרלים שבעצם.
  2. בכוחו של תוסף מנגן להביא לשיפור וייתכן שאף ריפוי אוסטאופורוזיס (מחקרים בחיות).
  3. בכוחם של מנגן יחד עם סידן, אבץ ונחושת לשפר את צפיפות העצם בחולי אוסטאופורוזיס. ייתכן שתוספי תזונה אלו יכולים אף למנוע אוסטאופורוזיס מלכתחילה!
  4. יש היגיון לצרוך מנגן כמות גם סידן, אבץ ונחושת, בתוספי תזונה, לחולי אוסטאופורוזיס או אוסטאופניה.
Osteoporosis
מד סוכר בדם

סימפטומים למחסור במנגן

מחסור במנגן עלול לגרום לבעיות הבאות:

  1. פגיעה בעצמות כגון דה-מינרליזציה, סדקים ואוסטאופורוזיס. 
  2. סוכרת: אי-סבילות לגלוקוז / סבילות לא תקינה
  3. חילוף חומרים לא תקין של שומנים ופחמימות 
  4. שינוי במצב הרוח 
  5. כאב קדם וסתי מוגבר בנשים
  6. צמיחה לקויה – בילדים
  7. פריחות בעור
  8. דפיגמנטציה בשיער (אבדן צבע)
  9. ירידת כולסטרול בדם
  10. פעילות מוגברת של האינזים פוספטאז אלקליין בגברים
מזונות עשירים במנגן

מזונות עשירים במנגן

מזונות עשירים במנגן כוללים: אגוזי לוז, אגוזי פקאן, אורז חום, צדפוFoods Rich in Manganeseת, חומוס מבושל, תרד מבושל, אננס, פולי סויה מבושלים, לחם חיטה מלאה, שיבולת שועל, עדשים מבושלים ועוד.  

עם זאת, ספיגת מנגן ממזון עומדת על בין 1% ל- 5% בלבד.

בחלב אם כמות המנגן קטנה לאין שיעור ביחס לכמות המנגן בפורמולות לתינוקות. עם זאת, מחקרים מעידים על כך שספיגת מנגן מחלב אם טובה פי יותר מ-10 בהשוואה לספיגתו מפורמולות לתינוקות!

סוכרת - מדידת סוכר

סוכרת

מנגן קשור עם חילוף חומרים של גלוקוז, פחמימות ושומנים. מחסור במנגן יכול להשפיע על חילוף חומרים ולפגוע בסבילות לגלוקוז.

מחקרים בבני אדם מצאו קשר בין מחסור במנגן  (וכרום) לבין סוכרת סוג 2 (מקור). בדומה, מחסור במנגן (כמות גם כרום ואבץ), לוקח חלק בהתפתחות של סוכרת (מקור).

מחקרים גם מראים שעודף מינרלים יחד עם מתכות כבדות / רעילות (כגון ארסן וקדמיום) קשורים עם תחלואה בסוכרת. כלומר: גורמים סביבתיים כנראה מרעילים את גופינו וקשורים גם הם עם סוכרת (מקור). מכאן גם גישת ה- U-Shape למינרלים (מקור)כלומר: מנגן כמות גם מינרלים וויטמינים אחרים, צריך להיות בטווח התקין.

גם מחקרים נוספים גם מצאו את הקשר בין מינרלים שונים כגון מנגן, ברזל, נחושת, כרום, מגנזיום, עם סוכרת (מקור).

מחקרים בחיות מלמדים שתוסף תזונה מנגן עוזר בסוכרת לשפר את הסבילות לגלוקוז, מפחית מתח חמצוני ומשפר תפקוד לקוי של האנדותל (מקור).

אז מדוע אין מידע חותך לגבי החשיבות של תוסף מנגן עבור חולי סוכרת, או כמניעה? מהסיבה שנדרש מחקר נוסף ואין מספיק מידע.

מסקנות:

  1. יש היגיון לצרוך מנגן בתוסף תזונה עבור חולי סוכרת, או אנשים ש"בדרך לשם".
  2. יש היגיון לצרוך גם מינרלים נוספים לרבות: מנגן, ברזל, נחושת, כרום, מגנזיום.
  3. מנגן כמות גם מינרלים נוספים, לוקח חלק במערכות רבות ולא רק בעל הפוטנציאל לעזור עם פירוק גלוקוז, אלא גם עם מערכות אחרות בגוף לרבות בניית עצם / אוסטאופורוזיס, והרבה מעבר.

עודף מנגן

אנשים שנחשפים באופן כרוני לכמויות מנגן עצומות כגון עובדים בכרייה או בריתוך ששואפים "אבק מנגן" באופן כרוני, נמצאים בסיכון לרעילות מנגן.

צריכת מנגן ממזון אינה מסוכנת ולא מוכרים מקרים של "רעילות מנגן". מחקרים מראים שצריכתו בתוספי תזונה במינון גבוהה של עד 20 מ"ג ליום למשך 8 שבועות אינה מובילה לרעילות מנגן כלשהי (מקור). עם זאת, צריכת כמות מנגן עצומה של 28 מ"ג מנגן ליום במי שתייה, יכולה לגרור רעילות מנגן (מקור).

כמות כן אנשים עם מחלות כבד כרוניות עלולים לסבול מפינוי לא טוב של מנגן, מה שיכול לגרור תופעות לוואי של עודף מנגן.

תופעות לוואי אופייניות לרעילות מנגן הן: רעד, התכווצויות שרירים, טינטון, אבדן שמיעה, הרגשת חוסר יציבות בעמידה, נידודי שינה, דיכאון, כאב ראש, עצבנות, בעיות בזיכרון ומה לא. 

מסקנה: נראה לנו נכון לומר שמנגן יכול להועיל במקרים רבים ואין סיכון בצריכתו בתוספי תזונה, להוציא אנשים עם מחלת כבד כרונית. מכאן שבמקרה של ספק, יש היגיון לנסות ולקחת מנגן בתוסף תזונה לראות האם זה עוזר!

ספיגת מנגן וברזל

מינרלים מתחרים זה עם זה על הספיגה. למשל: ידוע שאחת הדרכים היעילות ביותר לטפל בעודף נחושת, היא על-ידי צריכת אבץ. מדוע? כי אבץ פוגע בספיגת הנחושת. בדומה, צריכת מגנזיום פוגעת בספיגת סידן וההיפך: צריכת סידן פוגעת בספיגת מגנזיום. מה לגבי מנגן?

גם כאן נמצא יחס הפוך בין ספיגת ברזל למנגן, כלומר: ככול שחסר בגוף ברזל , יותר מנגן ייספג. 

קצובה יומית של מנגן וקצובה מרבית

מנגן - קצובה מרבית
מנגן - צריכה יומית
קצובה יומית מומלצת - מנגן
קצובה יומית מומלצת - מנגן

לפי פרסום משרד הבריאות משנת 2019, הקצובה היומית המומלצת של מנגן לאישה בוגרת (בגיל 19+) היא 1.8 מ"ג מנגן. הקצובה היומית לגבר בוגר היא 2.3 מ"ג. גבול הצריכה המרבית לגברים ונשים בוגרים הוא 11 מ"ג, כולל לנשים מניקות. 

מסקנה: נתונים אלו תואמים את המחקרים שהתייחסנו אליהם קודם לכן, לפיהם צריכת מנגן בתוספי תזונה עד 20 מ"ג ליום, היא בטוחה.

סוגי מנגן

מינרלים קיימים בכול מיני תצורות, כגון קרבונט, אוקסיד, ציטראט, פיקולינט, גליצינאט, ועוד. ככלל, התצורה הטובה ביותר של מינרלים היא ביסגליצינאט (Bisglycinate) עם דגש על Fully Reacted / Chelate. סוג זה קשור עם חומצת האמינו גליצין והוא "יורש" ממנה את סגולותיו כגון ספיגה מעולה והפוטנציאל לעבור את מחסום הדם-מוח. בנוסף, התצורה הנ"ל היא ללא מינרל חופשי מה שמשפר את הספיגה עוד יותר ומקטין תופעות לוואי. נכון למועד כתיבת שורות אלו, המנגן של חברת ד"ר ויטמין הוא המנגן היחיד שנמכר בארץ, והוא גם הסוג הטוב ביותר: מנגן ביסגליצינאט Chelate ו- Fully Reacted.  

לסיכום: מנגן ביסגליצינאט בתצורה Chelate – Fully Reacted הוא המנגן הטוב ביותר שקיים בתוספי תזונה.

התנגשויות בין תרופתיות - מנגן

לפי פרסום של ממשלת ארה"ב, לא ידועות התנגשויות של מנגן עם תרופות. עם זאת, הנושא מחוץ לתחום שלנו וההמלצה שלנו בנושא היא לבדוק מול רופא.

 

האם כדאי לקחת מנגן?

בריאות

כפי המחקר מלמד, יש פוטנציאל שצריכת מנגן בתוספי תזונה תעזור לחולי סוכרת לפרק גלוקוז טוב יותר, כמות גם תעזור לסובלים מאוסטאופורוזיס / אוסטאופניה עם בניים עצם / צפיפות עצם. כך שלדעתינו, לקבוצות אלו באוכלוסיה כדאי לקחת מנגן עם או בלי מינרלים נוספים כגון נחושת, אבץ, כרום וסידן.

ראינו גם שמנגן אינו מסוכן, לא מוכרות התנגשויות עם תרופות, ומכאן שהסיכון בצריכת מנגן אפסי. לסיכום, פתרון ההמשוואה שלנו שמציגה פוטנציאל רווח רב, עם סיכון אפסי הוא שכן, כדאי לקחת מנגן.

האם גם לקבוצות אחרות באוכלוסיה כדאי לקחת מנגן? כפי שראינו, מנגן לוקח חלק גם במערכת הרבייה, מערכת החיסון, קשור עם תפקודי קרישה, ועוד. לצערינו, המחקר הקיים ביחס למנגן קטן מאוד ואינו ממצא את הפוטנציאל הרב שגלום במנגן. כך שקשה לומר היכן בדיוק הוא יעזור. בנוסף, בארץ לא מבוצעות בדיקות דם למחסור במנגן, כך שקשה לדעת למי באוכלוסייה חוסר למנגן.

לכן לדעתינו כדאי גם לקבוצות נוספות באוכלוסיה לצרוך מנגן, ולו לתקופה קצרה של נניח חודשיים, כדי לראות האם הוא עוזר במשהו, ולפי זה להתגבש האם להמשיך!

תוסף מנגן

תוסף מנגן

האם תוסף מנגן מגיע בכדור גדול או קטן? תוסף המנגן שלנו מגיע בטבליה פיצפונת, ירוקה וחביבה, שמכילה גם נגיעה של ספירולינה. ממש לא מדובר בטבליה ענקית או בכמוסה גדולה. לצורך השוואה, המנגן שלנו מגיע בכדור בגודל של הכדור הכי קטן כאן בתמונה!

גודל טבליה ו- כמוסה

מנגן ואוסטאופורוזיס / סוכרת, סיכום

מנגן הוא מינרל חיוני בעל תפקידים חשובים בגופינו. מחסור במנגן קשור עם בעיות בעצמות (דלדול עצם, אוסטאופורוזיס), עם בעיות בחילוף חומרים (סוכרת), ועוד.

במחקרים שבוצעו על חיות (ולעתים גם על בני אדם) מנגן נקשר עם שיפור משמעותי במצבן. 

  • לחולי אוסטאופורוזיס תוסף מנגן (יחד עם סידן, נחושת ואבץ) עזר לבנות עצם!
  • לחולי סוכרת, תוסף מנגן (יחד עם כרום ולעתים גם עם מינרלים נוספים) עזר לפירוק גלוקוז.

כיוון שמנגן יכול לעזור, וצריכתו בתוסף תזונה אינה מסוכנת. אז לדעתינו כדאי… לנסות!

תוסף המנגן של חברת ד"ר ויטמין הוא מהסוג הטוב ביותר: מנגן ביסגליצינאט. הוא מגיע בטבליה קטנטונת, קלה לבליעה, ומכיל קצת ספירולינה – נגיעה!

מומלץ לצרוך מנגן עם מינרלים נוספים כגון אלו שנחקרו בקשר עם אוסטאופורוזיס או סוכרת (נחושת, אבץ, ברזל , וכו'). לכן נמליץ תוסף ה- מולטי-מינרל שלנו שמכיל 8 מינרלים! כולם מהאיכות והסוג הטובים ביותר: ביסגליצינאט, גליצין או Organically Bound: מנגן, נחושת, כרום, סלניום, אבץ, ברזל , מוליבדן ובורון. לבריאות 🙂