איך לקחת סידן בדרך הנכונה
כך שייספג בעצמות ולא יגרור קלסיפיקציה!?
סידן * מלאי חדש, תוקף 09/2026 * מהסוג הטוב ביותר: ביסגליצינאט, בכמוסה, בשחרור מושהה!
מה זה סידן?
סידן הוא מינרל חיוני, והנפוץ ביותר בגופינו, עם יותר מ- 1 ק"ג סידן בגופו של מבוגר! כ- 99% מהסידן בגופינו נמצא בעצמות ובשניים (מקור: NIH), בעוד שהיתרה נמצאת בדם, בשרירים ועוד. הסידן נמצא בכול התאים בגוף. כאשר בגוף חסר סידן, הגוף מפרק סידן מהעצמות ומכניס אותו למחזור הדם. מנגד, כאשר יש מספיק סידן בגוף, עודף הסידן עובר דרך הכליות ונפלט בשתן.
מחסור בסידן נקשר הכי הרבה עם בעיות בעצמות כגון אוסטאופניה ואוסטאופורוזיס.
"עודף סידן" הוא ביטוי שלעתים משייכים להסתיידות, כלומר: למצב שבו הסידן לא נכנס לעצמות אלא "שוקע" ברקמות הרכבות ובעיקר בעורקים. האמת היא שכלל וכלל לא מדובר בעודף סידן, אלא אולי במחסור בויטמין K2 שתפקידו לקחת את הסידן מכול מקום בגוף ובעיקר מהרקמות הרכות, ולהכניס אותו למקום לו הוא מיועד: לעצמות!
נתקלנו באנשים שסובלים גם מאוסטאופורוזיס וגם מהסתיידות, והרי ברור שלא ניתן לסבול מעודף ומחוסר סידן בו בזמן. הנ"ל רק מעיד שהתופעות אינן קשורות רק לכמות הסידן בגוף, אלא במיוחד לשאלה האם הסידן הולך למקום הנכון – לעצמות.
מה זה הסתיידות?
הסתיידות (קלסיפיקציה) היא מצב לא תקין שבו סידן מצטבר בעודף, במקומות בהם הוא לא אמור להימצא: ברקמות הגוף, בפרקים, בכלי הדם / עורקים, או באיברים השונים. שם הסידן מתחיל לעשות בלגן… למשל: הסתיידות של מסתם אבי העורקים – היא סוג של קלסיפיקציה שבמצב חמור עלולה להוביל לשבץ איסכמי!
מה זה אוסטאופורוזיס?
אוסטאופורוזיס הוא מצב של אבדן איכות וכמות העצם. אבדן של מינרלים בעצם. מצב בו העצם מתחילה להיסדק ונמצאת בסיכון גבוהה לשבר בשל חולשתה. מצב זה מהווה סיכון גבוהה לא רק לשברים אלא אף לנכות(!), ובעיקר שבר בפרק כף היד, בעצם הירך ובעמוד השידרה.
צריכה מספקת של סידן היא המפתח למניעת אוסטאופורוזיס (מקור).צריכת סידן בתוספי תזונה קשורה עם מזעור בעיית אבדן עצמם (מקור).
סידן לבדו הוא רק חלק מהפתרון, ולפעמים סידן בתוסף תזונה הוא דווקא חלק מהבעיה!
האם ניתן לטפל באוסטאופורוזיס וכיצד?
המחקר הזה בחן את האם ניתן לשפר את מצב העצמות בחולי אוסטאופורוזיס. המטופלים קיבלו סידן, מנגן, אבץ ונחושת, למשך שנתיים. האם זה עזר?
כן! צפיפות עצם עמוד השידרה בקר הקבוצה שקיבלה את התוספים הנ"ל, השתפרה ביחס לקבוצת הפלסבו!
האם צריך לרכוש 4 תוספי תזונה כדי לטפל באוסטאופורוזיס? האמת שפיתחנו במיוחד תוסף תזונה מולטי-מינרל שמכיל 8 מינרלים. הוא אמנם אינו מכיל סידן, אך מכיל מנגן, אבץ, נחושת ו- 5 מינרלים נוספים.
כפי שנראה בהמשך, גם המינרל בורון קשור עם סידן ואוסטאופורוזיס, וגם הוא נמצא בתוך תוסף המולטי-מינרל של VitaSOl. כך שהתוסף עשוי להתאים במיוחד לסובלים מאוסטאופורוזיס או אוסטאופניה.
עוד על מנגן ואוסטאופורוזיס ניתן לקרוא בכתבת העומק שלנו על מנגן, כאן.
על נחושת ניתן ללמוד בכתבה כאן.
עדיין נשאלת השאלה כיצד לקחתס סידן נכון, כך שלא יגרור הסתיידות (רמז: ויטמין K2).
האם המינרל בורון קשור לאוסטאופורוזיס או סידן?
בהחלט כן, לבורון השפעה ישירה על רמות הסידן בגוף מכך שהוא משפיע על רמת אבדן הסידן בשתן. נפרסם בהקדם כתבת עומק גם על בורון, עם התייחסות לקשר בין סידן לבורון.
איך לקחת סידן בדרך הנכונה
סידן הוא אחד מתוספי התזונה המאתגרים והרגישים ביותר שיש, סוג של חרב פיפיות: צריכה לא נכונה של סידן יכולה להביא להסתיידות (Calcification) ואף להתקפי לב. אז לכאורה כדאי לא לצרוך סידן בתוסף תזונה. הצד השני של המטבע הוא שחלק ניכר באוכלוסייה סובל ממחסור בסידן, מה שמהווה גורם סיכון משמעותי לאוסטאופורוזיס, שברים בעצמות ועוד.
כיצד לקחת סידן כדי שייספג מצוין, ויביא לתועלות הרצויות:
- יש לקחת סידן איכותי כגון סידן ביסגליצינאט – סידן שנקשר לחומצת אמינו ויורש את סגולותיה כגון הספיגה הגבוה. מומלץ לא לקחת סידן קרבונט או סידן ציטראט או סידן גלוקונט, או סידן הידרוקסיד, ועוד. סוגים אלו של סידן ידועים בספיגתם הנמוכה יחסית ועל כן מהווים פוטנציאל גבוהה יותר לתופעות לוואי ולבעיות. בתור מי שתמיד מעדיפים טבעי על פני סינטטי או מהונדס גנטית, נמליץ על סידן שמקורו בכרייה (ולא "דמוי סידן" סינטטי שיוצר במעבדה מפטרוליום למשל).
- יש לקחת סידן יחד עם ויטמין D3, שפועל ל"ספיגת" הסידן בדם. סידן קודם כל צריך להגיע למחזור הדם (מהמזון או מתוסף התזונה) כדי שמשם יגיע לתאים בגוף ולעצמות. במצב של חוסר בויטמין D3, סידן נספג פחות טוב בדם. מנגד, עודף ויטמין D3 יחד עם חוסר בסידן עלול להביא למצב לא רצוי בו הגוף ישמור על סידן בדם ואף יפרק סידן מהעצמות!
- יש לקחת סידן יחד עם ויטמין K2. תפקידו העיקרי של ויטמין קיי 2 הוא הבאת הסידן מהדם למקום בו הוא אמור להיות (קרי: לעצמות) וכך למנוע מהסידן מלהצטבר בדם ו/או להגיע למקומות לא נכונים. בארץ מחסור בויטמין K2 אינו מאובחן (מתי פעם אחרונה קיבלת מהרופא בדיקה לויטמין K2?). יתרה מכך, משרד הבריאות מתעלם מקיומו של ויטמין K2 למרות שמדובר בויטמין חיוני, ואף לא הגדירו לו קצובה יומית מומלצת!
- חשוב לקחת ויטמין K2 איכותי ממקור טבעי כגון Vitamin K2 MK7. מנגד הסוגים MK4 או MK9 אינם טובים וספיגתם נחותה במידה ניכרת. יש האומרים שספגת ויטמין קיי 2 מסוג MK7 טובה פי 1,000 יותר מאחיו MK4. ויטמיח K2 מסוג MK7 מופק מפרמנטציה של גבנית נאטו כך שגם מבחינה זו הוא יותר "טבעי" ופחות סינטטי מאחיו MK4 ו- MK9. עוד על איכות תוספי תזונה כאן.
- חשוב לקחת סידן עם מגנזיום ממספר סיבות וביניהן: א. מגנזיום עוזר לשמור על סידן מחוץ לרקמות הרכות – מקום בו הסידן לא צריך להיות. ב. מגנזיום לוקח חלק בתהליך ספיגת ויטמין D, כך שגם באופן עקיף מגנזיום קשור עם ספיגת סידן. ג. סידן ומגנזיום "רבים" זה עם זה על הספיגה. לכן כאשר צורכים סידן במינון גבוהה (כגון בתוסף תזונה) קיים חשש למחסור במגנזיום. גם ההיפך נכון: כאשר צורכים מגנזיום במינון גבוהה, קיים חשש שהמגנזיום ימנע ספיגת סידן. לכן, כאשר צורכים מי מהשניים (מגנזיום או סידן), כדאי לצרוך את שניהם יחד, כדי למנוע מצב של מחסור במי מהם. עוד על איך לקחת סידן ומגנזיום – ביחד או לחוד בכתבה כאן.
- חשוב לקחת מגנזיום איכותי כגוון מגנזיום ביסגליצינאט מסוג Fully Reacted, שאינו מדולל במגנזיום אוקסיד. מגנזיום Fully Reacted הוא בעל פוטנציאל הספיגה הגבוהה ביותר.
- יש לקחת סידן בשחרור מושהה, כדי למנוע תופעות לוואי שקשורות בקיבה, כמות גם לשפר את ספיגתו מכך שהוא אינו מתערבב עם מיצי הקיבה ונשמר מוגן עד הדעתו למעי – שם הוא נספג.
- ככלל מינרלים נספגים טוב יותר כאשר לוקחים אותם במספר מנות קטנות, ולא במנה אחת גדולה. מצד שני, מינרלים נלחמים זה עם זה על הספיגה, ולכן הם נספגים יותר טוב כאשר לוקחים אותם במרחק של שעתיים ואף 6 שעות זה מזה. מעבר לכך, סידן ומגנזיום מתנגשים עם תרופות שונות, כך שייתכן שיש להרחיק אותם מהתרופות מרחק של 2-6 שעות לפחות. כחלק מהשירות של ד"ר ויטמין בתשלום, אנו מלווים לקוחות בבניית בניית תוכנית צריכת תוספי תזונה, לרבות בחירת תוספי תזונה איכותיים ואופן נטילתם, תוך התחשבות בכלל ההיבטים שקשורים בכול אדם ואדם.
- אופן צריכה: באופן כללי מינרלים נספגים טוב יותר על קיבה ריקה, כך שבמידה ואין נסיבות שמונעות צריכת סידן על קיבה ריקה, זו האופציה המועדפת.
- רכיבים נוספים משפרי ספיגה: ישנם רכיבים נוספים שמשפרים עוד יותר ספיגת אבץ, לרבות ויטמינים, חומצות אמינו, ועוד. במסגרת ייעוץ פרטני אנו עוזרים ללקוחותינו לבנות פורמולה שמציעה ספיגה ויעילות אופטימליים.
מסקנות וסיכומים...
איך לקחת סידן כדי שייספג
לסיכום: כדי שסידן ייספג הכי חשוב לקחת סידן בתצורה שמציעה ספיגה איכותית, תוך שנטיית הלב שלנו היא לקחת מינרל שמקורו טבעי (כרייה) ולא מינרל סינטטי לחלוטין שיוצר במעבדה מפטרוליום למשל. הסידן הכי טוב שמוכר לנו כיום הוא סידן ביסגליצינאט.
חשוב מאוד לקחת את הסידן כחלק מפורמולה כוללת: סידן + ויטמין K2 + מגנזיום + ויטמין D3. ניתן אף להוסיף לפורמולה ויטמינים או חומצות אמינו ועוד, לשיפור הספיגה. ככלל, תמיד עדיף לקחת תוספי תזונה בשחרור מושהה, בנפרד זה מזה, בכמה מנות קטנות ולא במנה אחת גדולה, ועל קיבה ריקה.
טיפ בונוס: בדומה לסידן, גם מנגן קשור עם בניית עצם, מניעת או טיפול באוסטאופורוזיס ואף קשור עם דלקות פרקים. לשאלה האם חסר לנו מנגן נענה בשאלה גם: מי עשה אי פעם בדיקה למחסור במנגן…? והתשובה פשוטה: מי שחסר לו סידן, ייתכן מאוד שמאותה הסיבה בדיוק, גם חסר לו מנגן… למי שקרא את הכתבה עד תום, אנו ממליצים על צריכת מנגן ואף על צריכת מולטי-מינרל שמכיל 6 מינרלים איכותיים בתוסף אחד (אבץ, ברזל, סלניום, נחושת, כרום, מנגן).