אבץ הוא לא ויטמין, הוא מינרל. כדורי אבץ מגיעים בכול מיני רמות. שלנו קטנים וירוקים, ומכילים את האבץ מהסוג הטוב ביותר: ביסגליצינאט. האבץ שלנו בעל ייתרונות רבים על פני אבץ פיקולינט, ציטראט, גלוקונט וכו'.
אולי הכי חשוב: אבץ גליצינאט קשור עם חומצת האמינו האיכותית גליצין, ולא עם חומרים מזיקים! לכן ספיגתו מעולה. מנגד, אבץ פיקולינט, קשור עם חומצה פיקוליניטית רעילה. הוא נאסר למכירה בגרמניה, וגם איגוד הרופאים האמריקאי ממליץ לא להשתמש בו!
גלילה למטה תגלה שזהו לא עמוד מכירה סטנדרטי. יש בו את המידע המקיף והמעמיק ביותר שקיים באינטרנט בעברית, על אבץ. בהצלחה!
חגי ידידיה, ד"ר ויטמין
תוכן עניינים
האבץ שלנו - מאפיינים
- אבץ ביסגליצינאט כלאט (באנגלית: Zinc Bisglycinate Chelate) קשור עם חומצת האמינו גליצין. זוהי התצורה האיכותית ביותר של אבץ. סוג זה נספג מעולה ואף בעל הפוטנציאל לעבור את מחסום הדם-מוח (חוש ריח?). אולי הכי חשוב, סוג זה אינו קשור עם רכיבים מזיקים.
מנגד, אבץ פיקולינט קשור לחומצה פיקוליניטית שנחשבת לרעילה במינונים גבוהים, והוא אף נאסר למכירה בגרמניה! בהתאם, איגוד הרופאים והמנתחים האמריקאי המליץ במפורש לא להשתמש באבץ פיקולינט!
בדומה, גם אבץ ציטראט גלוקונט וסולפאט קשורים עם חומרים לא איכותיים. ציטראט עם עמילן תירס או סוכר, גלוקונט עם חד הסוכר גלוקוז. הגרוע מכולם זה כאמור אבץ פיקולינאט שקשור עם החומצה הפיקולינטית המזיקה.
- ספירולינה: הפורמולה מכילה ספירולינה, שידועה בסגולותיה מזה אלפי שנים.
- טבעי - מופק מכרייה: תוספי תזונה יכולים להיות מיוצרים במעבדה (חומרים סינטטיים) או מופקים מהטבע. האבץ שלנו מופק מכרייה. כלומר: הוא מופק ממחצבים, מאדמת כדור הארץ ובטח שלא עבר הנדסה גנטית.
- טבליה עגולה, קטנה וירוקה: האבץ מגיע בטבליה עגולה וקטנה שבאופן טבעי הספירולינה צבעה בירוק.
- מינימום תופעות לוואי - סוג האבץ: האבץ שלנו קשור עם חומצת האמינו גליצין - חומצה בעלת סגולות רבות שמורישה את סגולותיה לאבץ. גליצין ידועה בתור חומצת אמינו שאינה גוררת תופעות לוואי, גם במינונים גבוהים. בהתאם לכך, שילוב האבץ עם גליצין מביא לאבץ שגורר מינימום תופעות לוואי.
- מינימום תופעות לוואי - ספיגה: ככלל, ככול שהספיגה טובה יותר, תופעות הלוואי פוחתות. ספיגת האבץ שלנו מעולה מעצם היותו קשור לגליצין, ועל כן הוא גורר פחות תופעות לוואי.
- מינימום תופעות לוואי - רכיבים לא-פעילים: רכיבים לא פעילים הם רכיבים שתפקידם אינו תזונתי / בריאותי. הם נמצאים בתוסף כדי להוזיל את עלות הייצור. תוספים רבים מכילים כמות גדולה של רכיבים לא פעילים מזיקים - ואלו בעצמם גוררים תופעות לוואי. באבץ שלנו השתמשנו ברכיבים לא פעילים ניטראליים יחסית, ובמינון נמוך מאוד.
אבץ - למה זה טוב?
בשל הנסיבות נתייחס לנושא בזהירות הראויה ונציג את דבריו של משרד הבריאות האוסטרלי: אבץ לוקח חלק חשוב במערכות רבות בגוף, לרבות מערכת החיסון, והתפתחות אצל ילדים, מתבגרים ובהריון.
סימפטומים שקשורים עם מחסור באבץ כוללים: נשירת שיער, שינויים בציפורניים, אימפוטנציה, אבדן משקל אבדן תאבון, אבדן חוש טעם וחוש ריח (סימפטום שמשקף את הזיקה האפשרית: אבץ – קורונה). האם מומלץ לקחת אבץ לשיער או יותר במדויק אבץ לנשירת שיער? התשובה פשוטה: ככול שבעיית השיער קשורה עם מחסור באבץ, אז תוסף אבץ איכותי כגון האבץ של VitaSOl עשוי להביא לפתרון! ככול שבעיות החשק המיני או אבדן חוש הריח וכו' – נגרמת ממחסור באבץ, אז תוסף אבץ איכותי עשוי להביא לפתרון!
אבץ לנשירת שיער
רבים סובלים מנשירת שיער, לאחר אירוע כזה או אחר.
האם כדורי אבץ לשיער זה פתרון מומלץ? האם טוב לקחת אבץ לשיער - ובמיוחד את האבץ של ויטסול? התשובה ברורה: נשירת שיער שהמקור שלה הוא מחסור באבץ, בהחלט אמורה להשתפר מצריכת תוסף אבץ שספיגתו טובה.
כיצד נדע האם נשירת שיער קשורה עם מחסור באבץ? אולי הדרך הפשוטה ביותר היא לקחת את האבץ של ויטסול לתקופה של כחודשיים נניח, ולראות כיצד הגוף מגיב אליו...
אבץ ו- קורונה
אבץ זכה למקום של כבוד בתקופת הקורונה כאשר רופאים ומטפלים בעלי שם (שחלקם אף שנויים במחלוקת) המליצו על אבץ, בין היתר לצריכה מיד עם סימפטומים ראשונים של מחלה. איגוד הרופאים והמנתחים האמריקאי אף פרסם בזמנו "פרוטוקול" שכלל ויטמין C, ויטמין D, קוורצטין ואבץ, כטיפול מוקדם למחלה.
קשר אפשרי נוסף אולי קיים בין אבץ לקורונה בכך שרבים התלוננו שתקופה לאחר שהחלימו מקורונה, סבלו מנשירת שיער קיצונית. בנוסף, מחסור באבץ קשור עם אבדן חוש ריח - סימפטום נוסף שמקרין על הקשר האפשרי: אבץ קורונה.
לסיכום: ככול שמחסור באבץ קשור עם "חולשתה" של מערכת החיסון או עם אבדן חוש הריח, הרי שתוסף אבץ עשוי להוות את הפתרון לבעיה. ייתכן שאבץ אף עוזר בזמן מחלה גם ללא קשר למחסור באבץ (כמות שויטמין C אולי עוזר בזמן מחלה). אך אנו לא מבטאים דיעה בנושא אלא רק מציגים את המידע כדי שניתן יהיה לבדוק אותו מול הרופא או הגורם המטפל.
אבץ בהריון
האם כדאי לקחת אבץ בהריון? האם אבץ ירפא בעיות של התפתחות למשל?
לפי משרד הבריאות האוסטרלי, אבץ לוקח חלק חשוב בצמיחה ובהתפתחות גם בילדים, גם בגיל ההתבגרות וגם ב...הריון!
המסקנה המתבקשת היא שמחסור באבץ עלול לגרור פגיעה בהריון / בהתפתחות בהריון. עם זאת, אנחנו לא במעמד לתת ייעוץ רפואי, ולכן נמליץ לבחון את הנושא, במיוחד בהריון, עם הרופא או הגורם המטפל.
מתי לקחת אבץ?
- הכי חשוב לקחת אבץ כאשר קיים מחסור באבץ, או כשמופיעים סימפטומים שקשורים עם מחסור באבץ.
- צריכת ברזל (וגם תרופות) עלולה לגרור מחסור באבץ, ועל כן מומלץ לקחת תוסף אבץ כשלוקחים ברזל.
- מצבים רפואיים שונים כגון מעי דלקתי פוגעים בספיגה, לרבות ספיגת אבץ. בדומה תרופות שונות עלולות לפגוע בספיגת אבץ. במצבים שכאלה כדאי לשקול צריכת אבץ על בסיס קבוע, כמות גם תוספי תזונה אחרים, בשל הסיכון המוגבר למחסורים.
- עדיף לקחת אבץ על קיבה ריקה, כלומר: שעה לפני אוכל או שעתיים אחרי אוכל. מדוע? כיוון שאז הוא נספג טוב יותר. עם זאת, אבץ גם גורר יותר תופעות לוואי כשלוקחים אותו על קיבה ריקה.
- אם יש תופעות לוואי, יש לקחת אבץ עם האוכל, כדי למזער או למנוע את תופעות הלוואי.
- אפשר לקחת אבץ בכול שעות היום. אך ככול שלוקחים אבץ עם אוכל, מומלץ לא לקחת אותו מאוחר בלילה פשוט מהסיבה שלא מומלץ לאכול מאוחר בלילה 🙂
הוראות שימוש ואחסון
הוראות שימוש: טבליה אחת ליום. בדרך כלל כדאי לקחת עם האוכל כדי למנוע תופעות לוואי. אך ככול שאין תופעות לוואי, ניתן ואף מומלץ לקחת על קיבה ריקה.
אחסון: עדיף לשמור את המוצר בטמפרטורה של עד 35 מעלות, ב- 30%-70% לחות. ניתן לשמור בקירור או בארון.
מאפייני מוצר - מידע משלים
כמוסה / טבליה: טבליה
גודל טבליה: 9 מ"מ (טבליה עגולה, קטנה, חמודה וירוקה בזכות הספירולינה)
מידע על אלרגנים: אינו מכיל אלרגנים
גלוטן: אינו מכיל גלוטן
חלב: אינו מכיל חלב
טבעוני / צמחוני: כן
כיצד המינרלים מופקים - מכרייה או, בייצור סינטטי מנפט / פטרוליום וכו'?: כרייה
האם המינרלים Fully Reacted / Chelated: כן (הצהרת יצרן), נקרא גם כלאט
מיוצר במפעל בעל הסמכת GMP / תי"נ (תנאי ייצור נאותים): כן
רכיבים
רכיבים "פעילים":
- אבץ ביסגליצינאט "כלאט" במינון אלמנטאלי 30 מ"ג
- ספירולינה
רכיבים לא פעילים: סיליקון דיאוקסיד ומגנזיום סטארט
כשרויות:
- בד"צ מהדרין בהשגחת הרב אברהם רובין
- כשר פרווה
עודף אבץ
- יש דבר כזה עודף אבץ, וזה קורה כאשר צורכים אבץ במינון גבוהה לתקופה מה.
- עודף אבץ מתבטא בשלל דרכים. המוכרת בהן היא עצירות. בנוסף, אחת הבעיות עם צריכת אבץ היא שהוא "נלחם" על הספיגה עם מינרלים אחרים ובעיקר ברזל ונחושת. כלומר: מי שצורך הרבה אבץ, נמצא בסיכון גבוהה למחסור בברזל, נחושת, וייתכן שגם סלניום.
- כמה זה עודף אבץ? מחקרים טוענים ש- 60 מ"ג אבץ ליום (מתזונה ותוסף יחד) זה המקסימום הרצוי. גישונות שונות טוענות שהמקסימום הרצוי הוא 50 מ"ג, ושאפילו במינון הזה האבץ מוציא את הגוף מאיזון וגרר למשל מחסור בנחושת.
- מה הפתרון לעודף אבץ? כפי שאבץ פוגע בספיגת נחושת וברזל, הם פוגעים בספיגת האבץ. אחת הדרכים למנוע חוסר איזון מינרלי, בשל צריכת מינרל כלשהו, היא פשוט לצרוך מספר מינרלים יחדיו. לשם כך פיתחנו את המולטי-מינרל שמספק 6 מינרלים בתוסף אחד: ברזל, אבץ, נחושת, סלניום, כרום ומנגן. במקום לקנות 6 תוספים, מקבלים את כולם בכמוסה אחת, שמיועדת למנוע חוסר איזון מינרלי כתוצאה מצריכת ברזל או אבץ!
- הפתרון השני הוא לקחת מינון "בינוני" של נניח 30 מ"ג אבץ אלמנטאלי לטבליה (לא אבץ אלמנטרי כפי שנהוג לומר בטעות). מצד אחד 30 מ"ג זהו מינון גבוהה מספיק בכדי להשפיע. מצד שני הוא אינו גבוהה מידי, ולכן הסיכוי שיגרור נזקים, נמוך מאוד.
- ניתן גם לצרוך אבץ במינון נמוך של 18 / 25 מ"ג "לתחזוקה". אלו המינונים במולטי ויטמין ומולטי מינרל שלנו, בהתאמה. מנגד, בזמן מחלה ייתכן שהרופא או הגורם המטפל ימליץ על מינון גבוהה פי כמה, לזמן מוגבל.
אבץ - תופעות לוואי
- תופעות הלוואי הנפוצות ביותר עם אבץ הן בחילות ואף הקאות. תופעות לוואי נוספות כוללות שלשול וכאב ראש - שייתכן שקשורות לבחילה.
- עודף אבץ לעומת תופעות לוואי: חשוב להבדיל בין תופעות לוואי מצריכת אבץ, לבין עודף אבץ. עודף, כפי שהסברנו קודם, נובע מצריכת כמות גדולה של אבץ לאורך זמן, וגורר עצירות ומחסור במינרלים אחרים. מנגד, תופעות לוואי יכולות לקרות עם צריכת מנה אחת של אבץ. תופעות לוואי גם בדרך כלל מופיעות תוך שעות ספורות לאחר הצריכת לעומת עודף שנבנה לאורך זמן.
- תופעות לוואי / מינון: כדורי אבץ מגיעים במינונים שונים. ככול שהמינון גבוהה יותר, הסיכון לתופעות לוואי גדול יותר. למשל: אם ניקח אבץ במינון גבוהה של 50 מ"ג, הסיכון לתופעת לוואי יהיה גבוהה בהרבה בהשוואה לצריכת אותו סוג של אבץ במינון 25 מ"ג. כלומר: ייתכן שמינון גבוהה יגרור תופעות לוואי, בעוד שהמינון הנמוך "יעבור חלק".
- תופעות לוואי - סוג האבץ: הדבר שמשפיע על הסיכון לתופעות לוואי יותר מאשר מינון הוא סוג האבץ: אבץ גלוקונאט וסולפאט גוררים את מרב תופעות הלוואי. אבץ ציטראט בינוני. אבץ פיקולינט קשור עם חומצת פיקוליניטית רעילה, ולכן איננו מחשיבים אותו כאופציה. אבץ ביסגליצינאט גורר מינימום תופעות לוואי והוא גם קשור עם הרכיב האיכותי ביותר - גליצין.
- אבץ ביסגליצינאט מציג שילוב של איכות מעולה, עם ספיגה גבוהה ומינימום תופעות לוואי. כך שייתכן מצב בו אדם שצורך אבץ גלוקונט במינון 15 מ"ג סובל מתופעות לוואי קשות. אך מנגד צריכת 30 מ"ג אבץ גליצינאט לא תגרור שום תופעת, מהסיבה שמדובר באבץ איכותי בהרבה.
אבץ מינון מומלץ - מהו?
- ככלל אנו מאמינים שמינון של 25-40 מ"ג אבץ הוא מינון טוב לאדם בוגר.
- הקצובה המרבית המותרת של אבץ היא 50 מ"ג ליום, אך לדעתנו זהו מינון גבוהה מידי כשמדובר בצריכה קבועה. מדוע? מהסיבה שצריכת מינון גבוהה כל כך של אבץ עלולה לגרור מחסור בברזל, בנחושת, וייתכן שגם בסלניום ובמינרלים נוספים.
- שיקול נוסף שיש לקחת בחשבון הוא תופעות לוואי. ככול שאבץ גורר תופעות לוואי, אפשרות אחת היא להחליף לסוג אחר של אבץ – כגון אבץ גליצינאט, שגורר מינימום תופעות לוואי. אפשרות שנייה היא להקטין את המינון. למשל: ייתכן שצריכת אבץ (מכול סוג שהוא) תגרור בחילה או אף הקאה, אך צריכת מחצית המינון לא תגרור תופעות לוואי.
- בעת מחלה ישנם רופאים או מטפלים שממליצים על מינון גבוהה פי כמה מהקצובה המרבית, ואנו ממש לא נגד, אך מדובר בתקופה קצרה ומוגבלת.
איזה אבץ מומלץ / הכי טוב!?
האם אבץ פיקולינט מומלץ?
לא! איננו ממליצים על אבץ פיקולינט מהסיבה שהוא קשור עם חומצה פיקוליניטית שידועה כרעילה במינונים גבוהים, והוא אף נאסר למכירה בגרמניה. בדומה, איגוד הרופאים והמנתחים האמריקאי המליץ שלא להשתמש באבץ פיקולינט בשל נזקים אפשריים להם הוא גורם, לרבות כבד וחשד כמסרטן.
האם אבץ ציטראט / גלוקונט / סולפאט מומלץ?
לא! סוגים אלו של אבץ קשורים לרכיבים שאינם איכותיים כגון עמילן תירס, סוכר, חד-הסוכר גלוקוז ואף חומצה גופרתית. כתוצאה מכך סוגי אבץ אלו נספגים לא טוב, וכן גוררים תופעות לוואי רבות כגון בחילות והקאות.
האם אבץ עם ויטמין C מומלץ?
בשוק פורמולות שונות שאנו ממליצים בחום רב להימנע מהן, ומדוע? מהסיבה שהן מכילות רכיבים לא איכותיים, שספיגתם לא טובה, והם בסיכון גבוהה לגרור תופעות לוואי או תופעות מנוגדות, בטווח הקצר או הארוך. כחוק אצבע, אנו ממליצים להימנע מפורמולות של: אבץ מגנזיום, סידן מגנזיום אבץ, ויטמין C אבץ, ויטמין c+d+אבץ.
האם אבץ גליצינאט מומלץ?
האבץ המומלץ ביותר הוא אבץ ביסגליצינאט (נקרא גם גליצינאט או "כלאט"). ספיגתו מעולה והוא גורר מינימום תופעות לוואי (כגון בחילות והקאות). בניגוד לסוגי האבץ האחרים שקשורים לרכיבים לא טובים (חומצה פיקוליניטית, גלוקוז, וכו'), סוג זה קשור לרכיב טוב: חומצת האמינו גליצין! חומצה בעלת סגולות רבות, שמורישה אותן לאבץ, למשל: הפוטנציאל לעבור את מחסום הדם-מוח.
האם אבץ מגביר את החשק המיני / פוריות?
מטפלים רבים נותנים למטופליהם אבץ לצורך שיפור החשק המיני ו/או הפוריות. שוחחתי לא מזמן עם קוליגה – נטורופת חרדי ומוכשר, שסיפר שהוא נזהר שלא לתת למטופליו שאינם נשואים, מינון גבוהה של אבץ, כדי שלא לגרור שם בעיות…
האם זה באמת עובד? משרד הבריאות האוסטרלי מציג מחסור באבץ כגורם ישיר לאימפוטנציה, כך שניתן להבין את הרציונל בכך שאבץ עובד.
מצאנו גם את המחקר הזה שמפורסם באתר ממשלת ארה"ב, שמתייחס ישירות לקשר בין בריאות הערמונית לאבץ. בנוסף ישנם מחקרים שעוסקים באפשרות לשפר את ספיגת האבץ לצורך התמודדות עם סרטן הערמונית. אין ספק שקיים קשר בין אבץ לבין הערמונית, ובטח שאין ספק לגבי הקשר בין הערמונית לפוריות. אבץ גם נדרש לצורך התפקוד התקין של בלוטת התריס ומנגד, מחסור באבץ גורר מחלה בבלוטת התריס בשם Hypothyroidism. בלוטת התריס קשורה עם ההורמונים בגוף ובעלת השפעה ישירה על התפקוד המיני (מקור וגם כאן).
על פניו נראה שיש גם קשר ישיר וגם עקיף בין מחסור באבץ, או צריכת אבץ, לבין חשק מיני / פוריות / ערמונית / סרטן ערמונית. עם זאת, מדובר בנושאים שהם מעבר לתחום האתר, בין היתר מהסיבה שידינו קשורות בשל החוק הישראלי שאוסר ייחוס סגולות רפואיות לתוספי תזונה. מסקנתנו עם כך היא שכדאי לבחון את הנושא עם הרופא או הגורם המטפל!
אבץ אלמנטרי או אבץ אלמנטלי?
המונח הנכון הוא אבץ אלמנטלי, ואנחנו כותבים זאת עם א': אלמנטאלי. אין כזה דבר אבץ אלמנטרי, למיטב ידיעתנו. מה זה אבץ אלמנטאלי? זה "אבץ נטו", כלומר: הכמות נטו של אבץ מתוך סך החומר.
מה ההבדל בין אבץ לאבץ פיקולינט?
אבץ פיקולינט הוא אבץ שבתהליך ייצורו קושרים אותו עם חומצה פיקוליניטית. חומצה רעילה ומסוכנת במינון גבוהה ש"אחראית" לנזקים שמשוייכות לאבץ פיקולינט כגון לכבד ואף היותו מסרטן! על כן אבץ פיקולינט נאסר בעבר למכירה בגרמינה, ובהתאם, איגוד הרופאים והמתנחים המאריקאי ממליץ לא לצרוך אותו.
גם ד"ר כריס מאסטרג'ון ממליץ לא לצרוך אבץ פיקולינט. בווידאו כאן הוא מציג 2 מחקרים, ומסביר שהחומצה הפיקוליניט גוררת לאיבוד אבץ באברים וברקמות כך שהיא למעשה מגבירה את המחסור באבץ!
אבץ פיקולינט וחומצה פיקוליניטית – סיכון להגברת המחסור באבץ ברקמות / אברים!
האם יש אבץ פיקולינט שאינו קשור עם חומצה פיקולינית? לא. האם יש וחומצה פיקולינית שאינה רעילה? לא. זה עניין של מינון.
כעת נבחן מהו אבץ "רגיל":
אבץ ציטראט קשור עם חומצת לימון סינטטית (שאין בה לימון) והיא מופקת מעמילן תירס או מסוכר. חומצה זו אינה איכותי, אבל גם אינה מזיקה כמות החומצה הפיקוליניטית. ספיגתו שלאבץ ציטראט בינונית בדומה לכול ה"ציטראטים".
אבץ ביסגליצינאט הוא האבץ המומלץ ביותר (נקרא גם גליצינאט או כלאט). הוא קשור עם חומצת האמינו גליצין – רכיב איכותי בעל סגולות רבות. אבץ ביסגליצינאט נפסג מעולה, וגורר מינימום תופעות לוואי, בין היתר מהסיבה שהוא קשור עם חומצת אמינו איכותית ולא עם רכיבים שמוכרים כלא בריאים ואף רעילים.
לסיכום: ההבדל בין אבץ לאבץ פיקולינט הוא בחומה אליה האבץ קשור. לחומצה השפעה קריטית על איכות האבץ לרבות ספיגתו ותופעות הלוואי. אבץ פיקולינט הוא אבץ בעייתי בלשון המעטה. הוא קשור עם חומצה שעלולה לגרור מחסור באבץ באברים, והיא אף רעילה במינון גבוהה. מנגד, תוסף אבץ מומלץ הוא אבץ מסוג גליצינאט, ש"יורש" את הייתרונות שהגליצין מוריש לו כגון ספיגה מעולה.
סיכום - האבץ הכי טוב
האבץ הטוב ביותר הוא אבץ ביסגליצינאט, ללא עוררין. חברת ד"ר ויטמין מייבאת סוג זה של אבץ (באישור משרד הבריאות) ועל בסיסו פיתחה מספר פורמולות ותוספי אבץ – כולם מהשורה הראשונה:
- אבץ עם ספירולינה, בטבליה עגולה וירוקה, 30 מ"ג, במחיר שווה לכול נפש
- האבץ הטוב בעולם: אבץ יונופורי אינזימטי, 40 מ"ג, עם קוורצטין, ברומלין, ועוד, בשחרור מושהה
- מולטי מינרל עם אבץ: פורמולה מיוחדת שמכילה 6 מינרלים בכמוסה אחת, כולל 25 מ"ג אבץ
- מולטי ויטמין מינרל עם אבץ: פורמולה ייחודית שמכילה בי קומפלקס, מולטי מינרל ועוד. 18 מ"ג אבץ
- אבץ-ברזל 30:30: פורמולה ייחודית שתושק בימים הקרובים, שמכילה אבץ וברזל ביחס 1:1 במינון 30 מ"ג כ"א
Verified owner נופר (בעלים מאומתים) –
הכלב שלי סובל מחוסר באבץ שגורם לפצעים באזור הפה (חיצוני), כל אבץ ביסגליצינאט שניסינו לפני גרם לו לבחילות ולהקיא עד שהגענו לאבץ של דר ויטמין ב"ה.
מוצר איכותי.